Türkiye- Azerbaycan kardeşliğin son halkası “Karabağ Parkı” açıldı
Azerbeycan Milletvekili Ganire Paşeyeva, duygu dolu anların yaşadı açılışta yaptığı konuşmada, "Nasıl ki burada bir Karabağ parkı açtık. Anıt koyduk. İşgalden azad edeceğimiz Karabağ’da ve güzel Hocalımızda da Bolu adını taşıyan bir parkı da inşallah birlikte orada açacağız. İnşallah bu bize nasip olacak." dedi.
Bolu Belediyesi’nce Borazanlar Mahallesi'nde inşa edilen Karabağ Parkı ile Azeri Heykeltraş Akif Asgarov tarafından parka yapılan Har'ı Bülbül heykelinin açılışı yapıldı.
Vatandaşların, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve siyasi parti temsilcilerinin yoğun katılım gösterdiği park açılışına Vali Aydın Baruş, Azerbeycan Milletvekili Ganire Paşeyeva, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Azerbaycan Harici İşler Nazırlığı'nda görevli Asif Heyderoğlu Rüstemli, Dahili İşler Nazırlığı görevlisi Aqil Memmedov, Heykeltraş Prof. Dr. Akif Askarov, Yeni Yurt Sosyal İnkişaf İçtimai Birliği Başkanı Mahire Esedova, Bosna Hersek Zivinice Belediye Başkanı Samir Kamenjakoviç, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, Belediye Başkan Yardımcıları Emine Davarcıoğlu, Zerrin Biçen ve İhsan Ağcan katıldı.
Azerbeycan Milletvekili Ganire Paşeyeva ile Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, açılış öncesi Azerbaycan ve Türk bayrakları ile donatılan parkı dolaşarak, Azeri Heykeltraş Akif Asgarov’un yaptığı Har-ı Bülbül heykelini inceledi.
“Türkiye’nin önü açıksa Bosna’nın önü de açıktır”
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Karabağ Parkı açılışında yaptığı konuşmada, “Bolu’dan Bosna’ya, Bolu’dan tüm Türk dünyasına kucak açıyoruz. Şu an Türkiye prangalardan kurtulmak üzere. Türkiye, 40 yıldır çok ciddi anlamda PKK terörü ile uğraşıyor. İnşallah şu anda temizliyoruz. Buda kolay değil. Kenarlarımızda iki ülkede de savaş var ve bunlar bizim kardeşlerimiz. Ve Türkiye devleti iki ülkede savaşta 3,5 milyon insanı Anadolu olarak bağrını açmış kucaklamış durumda ve iliklerimize kadar gelmiş FETÖ pisliğinden temizlemekle meşgulüz. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesi bunların biri ile baş edemezken öyle bir ülkeyiz ki bunların tamamı ile baş ediyoruz. 15 Temmuz da bunu gösterdik. Şu an Bosna’dan Azerbaycan’dan gelen dostlarımız ile beraber bunun da burada bir temelini atıyoruz. Onun için Türkiye’nin önü açıktır. Türkiye’nin önü açıksa eğer Bosna’nın önü de açıktır. Azerbaycan’ın da Türk dünyasının da açıktır. Yeni bir medeniyetinin doğuşu için bu birliktelik Bismillah dememizi sağlar diyorum” dedi.
“Ne Hocalı Katliamını unuttuk ne de unutturacağız!”
Karabağ Parkı ile Azeri Heykeltraş Akif Asgarov tarafından parka yapılan Har'ı Bülbül heykelinin açılışında konuşan Paşayeva, Karabağ'da şehit düşen insanlar adına Bolululara teşekkür etti. "Karabağ, bizim topraklarımızın bir parçasıdır. O bizim vatanımızın bir parçasıdır ve biz o topraklarımızı, o vatanımızı hiçbir zaman unutmayacağız." diyen Paşeyava, Karabağ'ı hiç kimseye vermeyeceklerini ve onu mutlak beraberlik içinde alacaklarını ifade etti.
“Bu anıt her zaman bir bilinç verecek”
Parkın yanından geçen her insanın Karabağ şehitlerine dua etmesine vesile olduğu için Bolu Belediye Başkanına teşekkür eden Paşayeva, "Ama bunun yanı sıra bu park, bu anıt her zaman bir bilinç verecek. O bilinç odur ki, onun üzerinde yazılan o toprak Karabağ toprağı. Karabağ bizim vatanımızın toprağıdır. O Boluluların da, Türkiye’deki insanımızın da Azerbaycan’dakinin de Türk milletinin toprağıdır. Ve biz onu inşallah geri alacağız." diye konuştu.
“Türkiye’miz birlikte topraklarımızı işgalden azad edeceğiz”
Sözde Ermeni Soykırımı yalanlarını kabul edenlerin, Hocalı Soykırımı olurken nerede olduğunu soran Paşayeva, şunları kaydetti: "O yüzden de ben belediye başkanıma bütün Bolululara teşekkür ediyorum ki, buradan bir mesaj verdiler. İlk defa Har-ı Bülbül anıtı Bolu’da yapıldı. Bu çiçek Karabağ dışında hiçbir yerde bitmez. Azerbaycan’ın başka bölgelerinde de bitmez. Biz bu çiçeğe hasret kaldık. İnanıyoruz o gün uzakta değil. İnşallah Azerbaycan ve Türkiye’miz birlikte bir millet iki devlet olarak topraklarımızı işgalden azad edeceğiz."
“Nasıl ki burada bir Karabağ parkı açtık…”
Paşayeva, Bolu'da açılan Karabağ Parkı'nın bir benzerini Karabağ'ın işgalinden kurtulmasının ardından orada da açacaklarını belirterek, "Nasıl ki burada bir Karabağ parkı açtık. Anıt koyduk. İşgalden azad edeceğimiz Karabağ’da ve güzel Hocalımızda da Bolu adını taşıyan bir parkı da inşallah birlikte orada açacağız. İnşallah bu bize nasip olacak." dedi.
“Azerbaycan kardeş ülkemiz”
Bolu Valisi Aydın Baruş da Azerbaycan ve Türkiye kardeşliğine değindiği konuşmasında şunları kaydetti:
“Bu saate Şubatın soğuk gününde yine 25 yıl önce Ermeni çeteleri tarafından katledilen Hocalı’da katledilen masum çocuk, kadın, yaşlı demeden yüzler kardeşimizin adını yaşatmak üzere Bolu’muzun güzle bir yerinde inşa edilen bu anıtı açmak için bir araya geldik. Bizler çok köklü bir devletiz tarihi binlerce yıl öncelere dayanan. Ve bu tarihler içerisinde de dünyaya hak ve adalet getirmek için daima mücadele eden ve bu mücadelesinde de o kadar çok katliama uğramış milletiz ki bu acılar tarihin sayfalarında gönlümüzde yaşamaya devam ediyor. Ama biz hiç zaman insanlığa haksızlık etmedik. Masumları katletmedik masumların koruyucusu olduk bu gün gibi. Bu gün ekonomik bakımdan güçlü gördüğümüz ülkeler mültecileri sınırdan nasıl atacağını düşünürken bizler 3 buçuk milyon mülteci kardeşimize gönüllerimizi açtık. Bu sadece şimdi yanana bir şey değil. Türkiye 100 yıllardır zor duruma düşmüş insanların sığınağı oldu. Biz kalbimizi hep onlar ile birlikte yaşattık. Azerbaycan bu gün kalbimizin en önemli parçalarından biri olan kardeş ülkemiz. Biz onların acılarını daima içimizde yaşatıyoruz. Buradan geçen bütün geçlerimiz insanımız Karabağ da yaşananları hatırlayacak. Ve dünyada bir daha böyle bir şey yaşanmaması için kendisini yetiştirecek.”
Karabağ Parkı, konuşmaların ardından okunan dua sonrası protokol üyelerinin kurdele kesimi ile hizmete açıldı.