TİHEK NEDİR?

27 Temmuz 2023

BENDENİZ’ de ilk kez duydum “TİHEK” kelimesini. Aslında bildik bir kurumun kısa adıymış meğer. Yani; Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, kısaca TİHEK. Hazır bu kurumun yetkililerini Bolu’da yakalamışken, şahsımla birlikte milyonlarca kişiye yapılan işkenceyi sorma fırsatım oldu.

Peki, TİHEK sizce ne yapıyor? Esasında demokratik bütün ülkelerde bulunması gereken bu kurum, insan haklarının ihlallerinin peşine düşüp, insan onuruna yakışır bir yaşam sürüyor muyuz sürmüyor muyuz şeklindeki evrensel konular TİHEK’in ilgi alanına giriyor. Örneğin, Cezaevlerinde ki mahkûmların yaşam standartları iyi mi, Emniyet Müdürlüğünce ya da Jandarma Ekiplerince karakollarda gözaltına alınanların, gözaltı yerleri güneş görüyor mu? (İl Emniyet Müdürümüzü Sayın Sadettin Aksoy’un bu konuya haklı olarak itirazı oldu, tutukluyu düşünenler, görevli memurları hiç düşünmüyor şeklinde.) Kısacası tutuklu ve hükümlüler iyi şartlarda tutuluyorlar mı gibi konular TİHEK’in gözünü diktiği noktalar. Başka; Kadın Sığınma Evleri, Çocuk ve Yaşlı Bakımevleri, Huzurevleri, Okullar, Engellilerin yaşam alanları vs gibi yerlerde TİHEK’in sorumluluğunda. 2016 yılında kurulan TİHEK ayrıca, 2018 yılında Ayrımcılıkla Mücadele raporu, 2019 yılında İşkence ve Kötü Muameleye Karşı Ulusal Önleme Mekanizması raporu, 2022 yılında İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları Analiz Raporu yayınlamış. Yine, 28 Temmuz 2022’de Türkiye İnsan Ticaretiyle Mücadele Zirvesi düzenleyerek dikkatleri çekmiş. Ancak TİHEK’in en ses getiren çalışma raporu ise, İnsan Hakları Bağlamında 28 Şubat Darbesi konulu çalışması.

TİHEK görevini yaparken, din, dil, ırk, mezhep vs gibi hiçbir şekilde ayırım yapmadan bütün insanların, insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamalarını sağlamanın peşine düşmüş. Ve; (lütfen buraya dikkat), Bolu Belediyesine 90 bin TL ceza yazmış. Peki neden? Çünkü bizim Bolu Belediye Başkanımız Sayın Tanju Özcan, “Ben Bolu’da Suriyeli istemiyorum, Suriyelilerden su parasını 10 kat fazla alacağım ve ayrıca onların nikâh işlemlerinden de şu kadar para alacağım” dediği ve bu yönde meclis kararı aldığı için. Sayın Özcan’ın bu söylemleri TİHEK tarafından incelemeye alınıp, sözleri ve uygulamaları evrensel normlar nedeniyle suç oluşturduğundan Bolu Belediyesi’ne 90 bin TL cezayı kesmişler.

İşte bu kurum, 27 Temmuz 2023 günü Bolu’da istişare toplantısı düzenledi. Toplantıya Kamu Kuruluşları, Sendikalar ve bazı STK’lar davet edildiler. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr Muharrem Kılıç konuklara TİHEK hakkında bilgiler verdi, kuruluşun yapısını anlattı ve bugüne kadar yaptıkları ile ilgili bilgileri konukları ile paylaştı. İşkence yapmanın, insanlık suçu olduğunu söyledi. Ardından Bolu Valisi Sayın Erkan Kılıç kürsüye gelerek, Kendilerine medeni ülkeler diyen ülkelerin güvenlik güçleri ile halk arasında yaşanan olumsuz örnekler olduğunu ama ülkemizde işkenceden artık söz edilmediğini belirterek, “Bu konuda ülkemiz örnek gösterilebilir. Çok uzun zamandır ülkemizde işkenceden söz edilmiyor” dedi.

Yukarıda ki satırlarda, sizlere ülkemizde ki bir kurumu tanıtmaya çalıştım. Ümit ederim ki faydalı olmuştur. Bütün selamlama konuşmalarından sonra, toplantıya katılanlara, “İnsan Hakları, Eşitsizlik, Mobing uygulamaları ve İşkence” gibi konularda fikirlerinin olup olmadığı sorusu yöneltildi. Toplantıda söz alanların fikirleri kayda geçirildi, gerekirse anında cevap verildi. Bazı katılımcılarda sorularını yazılı olarak ilettiler. Bendeniz de birkaç kez elimi kaldırıp soru sormak istedim ancak bir türlü kendimi gösteremedim. Sorularımı yazılı olarak verdim, ümit ederim okuyup cevap verebilirler.

Esasında hiç söz almayı düşünmüyordum, ancak Valimiz Sayın Erkan Kılıç’ın sözleri beni cesaretlendirdi. Bir kez daha buradan iletmek istiyorum. En baştan belirteyim, soracağım soruların siyasi olarak değerlendirilmemesini özellikle rica ediyorum. Zaten bana verilen kâğıdın altına da bunu “Not” olarak yazdım.

Soru 1 – Emekli maaşları bir eşitsizlik ve insan hakları ihlali değil midir?

Soru 2 – Emekliyi 7500 TL maaşa mahkûm etmek ona yapılmış bir işkence değil midir?

Soru 3 – 7500 TL ile insan onuruna yakışır bir şekilde nasıl yaşanacağı konusunda bir öneriniz var mı?

 

 

 

4 yorum yapılmış

  • Ali ÇAKIR 27 Temmuz 2023 - 22:03
    Eline, yüreğine sağlık Sevgili Hamza. Çok kritik misyolar üstlenmiş olan devletimizin saygın bir kuruluşunun hak ihlali nedeniyle Bolu Belediyesi'ne ceza kesmesi çok isabetli olmuş. Ancak, maaş adaletsizligi konusunda bu kurumun kendi patronuna ceza kesmesini beklemek sadece fantazi olacaktır. Saygı ve selamlar, Ali ÇAKIR
  • Gürsel Esen28 Temmuz 2023 - 02:49
    Hamza dostum kalemine sağlık çok güzel bir konuya değinmişsin tebrik ediyorum
  • Metin özdemir28 Temmuz 2023 - 11:46
    Bolu’da yabancı uyruklu çok az Antep’ten Hatay’dan Kilis’ten biraz daha getirmek lazım yoksa Bolulular insan haklı suçu işlemiş olurlar. Birde emeklilerin maaşından kesip onlara verirsen tam bir insan haklı ını yerine getirmiş olursunuz tebrikler
  • Okyay Turesin 4 Ağustos 2023 - 11:13
    Yürekten Kutluyorum geçmişten bugüne kadar olduğu gibi İnsanlık ve halk adına yaptığın korumaya çok teşekkürler selam saygı sevgiler Kıymetli kardeşim Hamza Canbaz

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.