Hamza Canbaş

Hamza Canbaş

Tüm yazıları

HANİ LAİKLİK NEREDE?

21 Mayıs 2020

BÜTÜN dünya Covid 19 belası ile uğraşırken, sanki ülkemiz güllük gülistanlık gibi bizi birbirimize düşürmek için bir yerlerden birileri düğmeye bastı..

İtalyan Devrimcilerin şarkısı “Çav Bella” nın, İzmir’deki bazı camilerinin minarelerinden çalınması bir kesimi mutlu ederken, bir başka kesiminde öfkelenmesine neden oldu. Bu çok tehlikeli bir durumdur.

Kargaşa için düğmeye bastılar

Bu ülkenin yıllardır boğuştuğu tek konu bölücülüktür. Bölünmekten o kadar çok çektik ki, bu konuda verdiğimiz şehitlerin sayısı, savaşlarda verdiklerimizden fazla.

İşin tuhaf tarafı halk bölüne bölüne esir millet haline getirilecek ve hala daha bunun farkına bile varamadı.

Laik- Antilaik, Alevi- Sünni, Türk-Kürt, vb pek çok şekilde bölünün bu aziz milleti, son yıllarda, dini duyguları üzerinden test etmeye çalışıyorlar.  Ha bire dine saldırıyorlar.

Maalesef en son yapılan da bu. Çünkü biliyorlar ki, Dindarların kırmızıçizgisi, “Camiler ve Minareler” dir.  Buralara yapılacak her türlü saldırı dini kesimi öfkelendirir. Ve bu ülkede bir iç kargaşa çıkacaksa bu şekilde çıkar.

Minarelerden “Çav Bella” şarkısının yayınlanması esasında Cumhurbaşkanına verilmiş bir mesaj gibi geliyor bana. Yani göstere göstere seni yıkacağız anlamı çıkıyor. Burada ki amaç Cumhurbaşkanını ve hükümeti öfkelendirip yanlış yapmalarını sağlamak olabilir.  Çünkü Minareler, konulu okuduğu şiir için hapis yatan Cumhurbaşkanı’na verilebilecek en anlamlı mesajda minarelerden gelmeliydi, öyle yaptılar.

Bu güne kadar din adamlarına ve Kur’an ayetlerine yapılan iftiralara sessiz kalan dindar kesim, bu kez sesini biraz yükseltecek gibi. Muhtemelen buna benzer olaylar ülkemizde artacaktır.

Bu gün minarelerden “Çav Bella” çalınması çok anlamlıdır. Ben bu durumu, yarın öbür gün camilerin günlük kullanım süreleri çok az başka amaçlar içinde kullanalım denileceği günlerin habercisi olarak görüyorum.

Hatırlayınız, yıllardır, “CHP camileri ahır yaptı” yaptı denilerek, bu ülkenin kurtuluşuna vesile olanlara bu milleti düşman etmediler mi? İlk bölünmemiz böyle olmadı mı?

Bir de şöyle bir durum var, Covid 19’ dan siyasi çıkar sağlamak isteyen bazı arkadaşlar, camilerin kapatılmasını eleştiriyor. Bu arkadaşlar, ülkemize virüsün umrecilerden geldiğini söyleyerek bıyık altından umre ziyaretini eleştirirken, camilerin kapatılmasını de eleştirip kendisiyle çelişkiye düştüğünün bile farkında değil. Bu süreçte camiler kapatılmayıp virüs nedeniyle ölümlerin artışı olsaydı diyeceklerini hayal bile edemiyorum. Camileri kesin ateşe verirlerdi.

Minarelerden “Çav Bella” çaldırıp ülkenin kargaşa ortamı içersin de olmasını isteyenlerin neyin hesaplarını yaptıklarını iyi bilmemiz gerekiyor. Aklı başında hiç kimse, minarelerden şarkı, türkü çalınmasını onaylayacağını sanmıyorum. Minarelerden şarkı sözlerini yayınlamak en başta Ulu Önder Atatürk’e ihanettir.

Hani laiklik, dine saygı idi, hani laiklik benim inancımı koruyacaktı?

4 yorum yapılmış

  • İbrahim Atalay 21 Mayıs 2020 - 13:22
    Malesef abi o kadar hain varki içimizde kimin ne olduğu bu gibi durumda daha iyi ortaya çıkıyor. Sivas ta Madımak katliamı neyse İzmirde yapılan da odur. Milletin sinir uçlarıyla oynuyorlar...
  • Ali Çakır 21 Mayıs 2020 - 13:43
    Biz kıçına rahatlık batan bir milletiz. insanlar şimdi bu kirli eylemin failinin CHP olduğunu düşünmek isteyeceklerdir. Ya öyle değilse? Benim kanaatim, bu konuyu büyüterek gerizekali hainlerin emellerine hizmet etmemek şeklindedir.
  • Erdal SERTCE 25 Mayıs 2020 - 12:00
    Benzer durum agrida seçim zamanı minareden dombra çalınmıştı. Ozaman biz tepki verirken bize vatan hainliği gibi bir suçlama ile karşılaşmıştık belli bir kesim tarafindan.o zaman nasıl bagirdiysak sinir uclarimizla oynamayın diye şimdide aynı şeyi soyluyoruz.toplumun sinir uçları ile oynamayin.bunun sağcısı solcusu dincisi ilmaz. bu tamemen toplumu dini duyguları ile oynamaktir.
  • Tekgerçek 25 Mayıs 2020 - 19:09
    Bu tür eylemler, bir takım entelektüel yaklaşımlarla, heyecanlı gençleri oyuna çekmek için kullanılıyor olabilir kimden nereden geliyor bilmiyoruz ama mesaj açık... Oyuna gelmeyelim.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.