Geri kazanılan suda balıklar yüzüyor

Bolu’da jelatin fabrikası, günlük 2 bin 500 ton suyu geri kazanarak üretime kazandırıyor. Arıtılan suda Japon balıkları yaşıyor.

Geri kazanılan suda balıklar yüzüyor
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Bolu’da faaliyet gösteren jelatin fabrikası, geliştirdiği “sonsuz çevrim” sistemiyle günlük 2 bin 500 ton atık suyu arıtarak yeniden üretime kazandırıyor. Tesis, arıtılan suyun temizliğini göstermek için kurduğu akvaryumda Japon balıkları besliyor.

Gerede’de bulunan tesis, sürdürülebilir üretim hedefi doğrultusunda hayata geçirdiği su geri kazanım projesiyle dikkat çekiyor. Yüzde 100 güneş enerjisiyle çalışan fabrikada, kullanılan suyun önemli bir bölümü arıtılarak tekrar üretim sürecine dahil ediliyor.

Günlük ortalama 5 bin ton su kullanan tesis, kurulan sistem sayesinde bu miktarın yarısını geri kazanarak su tüketimini önemli ölçüde azaltıyor.

İskefe Holding CEO’su Yusuf Aydemir, tesisin artık yalnızca suyu arıtan değil, aynı zamanda geri kazanarak “sonsuz çevrim” içerisinde kullanan bir yapıya kavuştuğunu belirtti.

Aydemir, doğadaki su kaynaklarının sınırlı olduğuna dikkat çekerek, “Ne kadar az su kullanır ve kullandığımız suyu ne kadar temiz şekilde doğaya geri kazandırırsak, o kadar doğru bir iş yapmış oluruz” dedi.

Projenin en dikkat çeken yönlerinden biri ise arıtılan suyla oluşturulan akvaryum oldu. Tesis içinde kurulan akvaryumda Japon balıkları yaşarken, bu uygulama arıtılan suyun kalitesini somut şekilde ortaya koyuyor.

Fabrika yönetimi, bu sistemle hem çevreye duyarlı üretim modelini yaygınlaştırmayı hem de bölgedeki sanayiye örnek olmayı hedefliyor.

Yorum yazın
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.