Paniğe korkuya gerek yok

Paniğe korkuya gerek yok
18 Eylül 2018
Kendilerini Türkiye’nin en büyük deprem tahmin topluluğu olarak tanıtan Earthquake Forecast Community(EFC) isimli ne olduğu belirsiz bir twitter hesabından Bolu’da 15-26 Eylül tarihleri arasında deprem beklendiği ifade edilmiş, bu paylaşım vatandaşlar arasında korku ve paniğe neden olmuştu. EFC’nin resmi Twitter hesabından, “13-15 Eylül Etken değişimlerine takiben gaz çıkışı ve toprak sıcaklığı değişikliği izlemlenmiştir. İlk sinyal için 48 saatlik periyot içinde 4.5+(Mag) aşması çözümlenir. 15-26 Eylül arasında tahminidir. İlk belirtiler başladı. Bolu'da yaşayan vatandaşların hazırlıklı olması duyurulur.” denildi. Bu arada depremin şiddetinin 4.0 ile 5.0 arasında olabileceği tahmin ediliyor" şeklinde ki paylaşımının haber yapılmasının ardından Bolu'da vatandaşların bir kısmı korku ve paniğe kapıldı. Bolulu Jeoloji Mühendisi Türker Sevgi yapılan bu paylaşıma büyük tepki göstererek, "Japonlar bile depremin ne zaman olacağını bilmiyorlar. Bu iekilde paylaşımlar ve haberler sadece vatandaşı panikletir, korkutur" dedi. Türker Sevgi, "Acayip bir twitter adresinin yapmış olduğu ve bunu da kaynak gösteren bir yerel gazete haberine göre birkaç gün içinde deprem olacak diye bir haber yapılmıştır. Bu haber yalan dolandır. Deprem önceden tahmin edilemez.! İstatistiksel verilere göre 100 km2 'lik bir alan için 10 25 50 ve 100 yıllık Risk analizleri (olasılık yaklaşımı) yapılır. 10 yıllık yaklaşımlar veri analizinin doğruluk oranı en düşük olanıdır.
Sıcaklık artışı, toprak su ısınması, börtü böcek hareketleri, köpek uluması, kedi miyavlaması, inek möölemesi, at kişnemesi, balıkların yüzeye çıkması, sineklerin camlara sıçması gibi olayların hiç birisinin deprem öncesi gelişen olaylar değildir. Bilimsel açıklaması yoktur. İspat edilmemiştir. Deprem, sürtünmeden kaynaklı elektriksel enerjinin, depolandığı alanda fazla yüklenme sonucu ani boşaltma esnasında medyana gelen sallantı/titreşim hareketidir. (Statik enerji Dinamik enerji haline gelerek Maddenin Kinetik Enerjisinin dışavurumu) Hareket sonrasında yukarıdaki olaylar olabilir. Öncesinde olması için bir sebep yoktur. Bu tarz paylaşımlar ve haberler halkı gereksiz panik yapar. Deprem konusunda bilinçlenmeli ve hemen az sonra olacakmış gibi hazırlıklı olunmalıdır. Deprem şimdide olabilir. 10 sene sonrada olabilir. Bolu 1. Derece Deprem bölgesidir. Deprem olması da son derece normal bir durumdur, olmaması yanlıştır. Ayrıca 7.5 civarında deprem olması önümüzdeki 20 - 40 yıl içinde olması muhtemeldir. Elmalık hattı ile Gerede fay segmenti öncelikli beklenilen bölgelerdir. Mudurnu fayı içinde benzer zaman muhtemel olasılıktır. 4 ve 5 şiddetindeki depremler zaten hemen hemen her 10 yılda bir olma olasılığı risk analizinde %99 dur" şeklinde konuştu.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.