Obezite hastalarının korona virüsüne yakalanma riski daha fazla

Obezite hastalarının korona virüsüne yakalanma riski daha fazla
10 Eylül 2020

Dünya Obezite Federasyonu (The World Obesity Federation) ve İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) obezite hastalarının korana virüsüne yakalanma riskinin yüksek olduğunu açıkladı.

Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan yüzbinlerce insanın yaşamının son bulmasına sebep olan koronovirüs salgını üzerinde yapılan araştırmalara yenisi daha eklendi. Dünya Obezite Federasyonu (The World Obesity Federation resmi web adresinden yaptığı yazılı açıklamada, korona virüsü (Covid-19) salgınının obezite hastaları için ciddi risk oluşturduğunu açıkladı. İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) ise korona virüsü hastalarının 3’te 2’sinin aşırı kilolu ve obez olduğunu ve bu hastaların 60 yaşın altında olduklarını söyledi.  Yapılan araştırmalara göre, Obez kişilerin hastanede Covid-19 tedavisi görme oranının yüzde 113, yoğun bakıma kaldırılma oranının ise yüzde 74 arttığına obezitenin, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştıran insülin direnci ve iltihaplanma gibi metabolik değişikliklere neden olabileceğinin altını çizildi. Obezite ve aşırı kilolu bireylerin bağışıklık sisteminin düşük olması ciddi komplikasyonlara maruz kalma ve grip gibi enfoksiyonlardan ölme olasılıklarının yüksek olduğunu göstermiştir. Aşırı kilolu kişilerin bağışıklık sistemleri, sürekli olarak inflamasyonun hücrelere verdiği hasarı korumaya ve onarmaya çalıştığı için vücut tüm enerjisini iltihaplanmaya karşı kullanmakta, bunun sonucunda  vücudun savunma sisteminin Covid-19 gibi yeni bir enfeksiyona karşı zayıf düşmesine neden olmaktadır.

Covid-19 Aşısınun Obez Bireylerde Etkisi Az

Araştırmada vücut kitle endeksi 40'ın üzerinde olan hastaların çoğunda basit nefes darlığından obezite hipoventilasyon sendromuna (OHS) kadar değişen solunum problemleri de mevcuttur; ayrıca obez ve aşırı kilolu kişiler meyve ve sebze gibi bağışıklık sistemini sağlıklı tutan lif ve antioksidan içeren gıdaları da yeterince tüketilmediğine ve çalışmalar, fiziksel aktivitenin, bağışıklığı desteklemeye yardımcı olan bazı bağışıklık hücrelerinin sayısını arttırdığı saptanmıştır.  Aşırı kilo sorunu olan birçok kişinin ortak özelliği ise hareketsiz yaşamdan kaynaklı olduğu bu faktörlerin  göz önüne alındığında, obezite hastalarının yeni korona virüsü salgınına karşı sağlıklı bir kişiye kıyasla daha çok riske açık oldukları açıklandı. Covid-19 aşısının, SARS ve grip aşılarından edinilen bilgiler doğrultusunda ise obez kişilerde daha az işe yarayacağını söz konusu olabileceği saptanmıştır.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.