Mantar yetiştiriciliği kursuna ilgi yoğun

Mantar yetiştiriciliği kursuna ilgi yoğun
19 Ağustos 2020

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesindeki “Mantar Yetiştiriciliği” kursuyla ilgili bilgiler verdi. Özdemir; Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Bilimleri Fakültesi, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ve Halk Eğitim bünyesinde kursumuzu açtık. Amacımız profesyonel anlamda bunun yetiştiriciliği yapmak, mantar yetiştiriciliğini öğrenmek isteyen, bu konu da iş yapmak isteyen vatandaşlarımıza öğretmek” dedi.

Özel Haber: Aslı Akış

Bolu Belediyesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) işbirliğinde Kültür mantarı üreticiliğini teşvik etmek amacıyla Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde ev hanımlarına katkı sağlamanın yanı sıra satış pazarlama sıkıntısı olmayan ve Pazar potansiyeli yüksek  “Mantar Yetiştiriciliği” kursu açıldı. 

Kursiyerlere, mantar yetiştiriciliğinde kompostun önemi, en önemli unsurun atık madde olduğu ve bunların fermante edilerek mantar yetiştirilecek kompostun üretildiği anlatılıyor.  Mantar yetiştiriciliğinde sıcaklık, nem ve havalandırmanın en önemli ekolojik unsurlar arasında yer aldığı ifade edilerek bu çerçevede, mantar yetiştirilecek yerlerin uygun şekilde iklimlendirilmesinin önemine dikkat çekiliyor.

UYGULAMALI OLARAK ÖĞRENİYORLAR

Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesindeki aşevinde “Mantar Yetiştiriciliği” kursu alan vatandaşlar belediye tarafından BAİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi binasının zemin katında oluşturulan 150 metrekarelik alanda uygulamalı eğitime başladı. Kursiyerlere, mantar yetiştiriciliği ile ilgili oda, bölüm, nemlendirme, havalandırma, kompost yapımı, mantarın toplanması ve hasatı gibi konuları uygulamalı olarak anlatılıyor.

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, BAİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi binasının zemin katında oluşturulan 150 metrekarelik alanda “Mantar Yetiştiriciliği” kursiyerlerini ziyaret ederek talebin fazla olduğunu dile getirdi.

“AMACIMIZ PROFESYONEL ANLAMDA MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ”

Rasim Özdemir, “Mantar Yetiştiriciliği” kursu bitiminde belge alanların kendi işletmelerini de açabileceklerinin altını çizerek; “Bolu Belediyesi olarak yeni yönetimin ilk projesi mantar yetiştiriciliğiydi. Geçtiğimiz aylarda ilk hasadını almıştık. Bolu Belediyesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi iş birliği ile yapıyoruz. Mantar yetiştiriciliği projesinin tanıtımı yaptıktan sonra çok fazla talep geldi. Bizde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz ile bunun kursunu açmaya karar verdik. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Bilimleri Fakültesi, Halk Eğitim, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde kursumuzu açtık. Amacımız profesyonel anlamda bunun yetiştiriciliği yapmak ve mantar yetiştiriciliğini öğrenmek isteyen, bu konu da iş yapmak isteyen vatandaşlarımıza öğretmek. Vatandaşlarımız kurs bitiminde belge sahibi oluyorlar. Vatandaşlarımız belgeyi aldıktan sonra kendi üretim kendi işletmelerini açabilecekler” ifadelerini kullandı.

“HEM PRATİK HEM TEORİK EĞİTİM ALIYORLAR”

Rasim Özdemir, “Mantar Yetiştiriciliği” kursuna ilk olarak 25 kursiyerin talepte bulunduğunun vurgulayarak; “Şuanda kursumuzda 25 vatandaşımız var. Vatandaşlarımız hem pratik olarak hem de teorik olarak eğitimlerini aldılar. Şuan da bu 25 vatandaşımız mantar yetiştiricisi olabilirler. Bu konu ile ilgili eğitimlerimiz devam edecek. Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen çok fazla vatandaşımız var. Biz bunların arasından seçmek zorunda kalıyoruz. Bu konuyla ilgili yeri ve imkanı olan vatandaşlarımı belirleyip eğitim veriyoruz. Şuan da 25 kurs alan vatandaşlarımız arasında daha önce mantar yetiştirmek isteyenler olduğunu, kendilerinin uğraştıklarını gördüm. Buraya geldikten sonra daha profesyonel bir şekilde mantar yetiştiriciliği yapacaklarını belirttiler” şeklinde konuştu.

 “BOLU KÜLTÜR MANTARI ÜRETİMİ İÇİN ÇOK UYGUN”

Mantar yetiştiriciliği kurs öğretmeni Fatih Demiral derslerin teorik ve uygulamalı olduğunu söyleyerek; “Bolu, kültür mantarı üretimi için iklim olarak, jeopolitik konum olarak gerçekten çok uygun bir şehir. İki tane büyük metropolün tam ortasında bulunmaktayız. Bu konumumuzu kullanarak, iklimden de faydalanarak ve eski kümesler, patates depoları çok fazla. Buraları değerlendirmek amacıyla mantar yetiştiriciliği projesi başlattık. Gayette güzel gidiyoruz. Bir çok vatandaşımıza ekmek kapısı olacağını düşünüyorum.

“BAŞARILI OLMALARINI SAĞLAYACAĞIZ”

Kursumuz 88 saatlik dersten oluşmaktadır. Bunların yarısı teorik diğer yarısı da eğitim alanın da uygulamalı olarak yapılmaktadır. Burada üretime başlayacak olan arkadaşlarımızla biz ilk üretim sürecinde her iki günde bir rutlar düzenleyerek sürekli yanlarında olacağız. Kültürel işlerde sürekli olarak arkadaşlarımızla beraber olup, üretim boyunca da başarılı olmasını sağlayacağız” dedi.

“KOOPERATİF BÜNYESİNDE ÜRETİCİLERİMİZE HAM MADDE DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ”         

Fatih Demiral kursiyerlerin ürünlerine Köroğlu Kooperatif olarak alım garantisi verdiklerini vurgulayarak; “Bildiğiniz gibi Köroğlu kooperatifimiz kuruldu. Biz kooperatif bünyesinde üreticilerimize ham madde desteği sağlayacağız. Üreticilerimizin üretmiş olduğu ürünleri de alım garantisi veriyoruz. Kesinlikle buradaki hiçbir kursiyerimiz ürün satma ile ilgili en ufak bir endişesi olmayacak. Biz ürettikleri bütün ürünü almaya garanti veriyoruz. İl dışında kendi pazarlarını bulabilirlerse elbette satabilirler. Fakat Bolu’da Köroğlu kooperatif olarak alımı biz gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“BULUNMAZ BİR NİMET”

Kursiyer Sema Yurt, mantar yetiştiriciliğinin kendilerine gelir kapısı olacağını ifade ederek; “Biz mantar yetiştiriciliği kursu almış kursiyerler olarak, mantar yetiştiriciliğini gerçekten bulunmaz bir nimet olduğunu düşünüyoruz. Ev hanımları ve iş imkanı bulamayan insanlar için çok güzel imkanlar bunlar. Bundan sonra da biz bu yola Fatih Beyin yardımıyla da devam edeceğiz.

“GÜZEL GELİR KAPISI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Mantar yetiştiriciliği gerçekten bünyesinde yüzde 90 bir su barındıran, birçok vitamini içinde barındıran bir gıda ürünümüz. Sağlık için çok faydalı olduğunu düşünüyoruz. Bunu yapmamızın sebebi gelir kapısı gerçekten güzel gelir kapısı olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonra dediğimiz gibi öncelikle Belediyemize, bunun dışında Fatih Beye ve diğer emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Ev hanımlarımıza büyük imkanlar sağlayacağını düşünüyoruz. İnşallah bundan sonra bu yolda ilerleyeceğiz” dedi.

“KURSA GELEREK KENDİMİ GELİŞTİRDİM”

Mantar yetiştiriciliği kursu alarak kendini geliştirdiğini kaydeden kursiyer Zeliha Çetin;  “35 yaşındayım, 3 çocuk annesi ve ev hanımıyım ve İşletme mezunuyum. Ekstra tarım okuyorum. Fatih Beyin sayesinde 9 kompos aldım ve onun sayesinde bir uygulama yapmış oldum. Kursa girerek kendimi daha çok geliştirdim Fatih Beyin sayesinde. Yaptığımız uygulamanın bize daha çok kazancı oldu. Eşimin işi dolayısıyla Akçakoca’da bulundum. Akçakoca da bir komşum yapıyordu çok merak etmiştim. Burada da Fatih Beyin yaptığını öğrenince biz de bakabilir miyiz? Bizde yapabilir miyiz?” diye düşündük” ifadelerini kullandı.  

“İNSANLARA İŞ İMKANI SAĞLAYACAĞINI ÖĞRENDİM”

Bolu Belediyesinin mantar yetiştiriciliği kursunu duyup araştırdığını belirten Tayfun Çamlı, “İstanbul’da aşçıyım. Normalde ben kendim çiçek yetiştirmeyi yani bir şeyler büyütmeyi seviyorum. Pandemi’den dolayı işimize bir süre ara vermek zorunda kaldık. Bu sürede ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. Kültür mantarını düşündüm. Fatih Beyle tanıştık, Bolu Belediyesinin böyle bir projesi olduğunu, insanlara iş imkanı sağlayacağını öğrendim ve bende katılmayı istedim. Gerçekten bende bu sektörde olduğum için mutluyum. İnşallah ilerletebiliriz” diye konuştu.

1 yorum yapılmış

  • Bolu Belediyesini çalışmalarından dolayı kutluyoru16 Şubat 2021 - 12:31
    Bende emek ogr olarak bu kursa katılmak istiyorum çok güzel bir eğitim olduğunu Gençlere güzel bir iş imkanı olacağının kanısındayım kutluyorum Müjgan Uysal

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.