Hisar tepesinde çalışmalar başlayacak

Hisar tepesinde çalışmalar başlayacak
19 Mart 2022

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan tarafından çevre düzenlemesi yapılarak hizmete açılmak istenen Hisar Tepesindeki antik Roma dönemine ait stadion bölgesinde kazı çalışmaları başlayacak.

Bir takım ziyaretler kapsamında Bolu’ya gelen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Bolu’nun merak edilen yeri Hisar Tepesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hisar Tepesi ile ilgili Bolu Belediyesini projesinin engellendiğine dair çıkan haberler hakkında konuşan Bakan Yardımcısı Yavuz, Bakanlık olarak kimsenin bir şeyini engellemediklerini belirtti.

AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK

Hisar Tepesini Bolu’ya kazandırmak istediklerini belirten Bakan Yardımcısı Yavuz, “Burada Bolu Müze Müdürlüğümüzün yönetiminde ciddi bir kazı yapılmış durumda. Ben iki yıl öncede gelmiştim. Her geçen gün farklı bir şeyler bulunuyor. Tabi ki değerli parçalar müzemize taşınmış durumda. Müzede neredeyse bütün objelerde bu antik kentte çıkıyor. Burada antik kent yapıları var. Burası stadyum yapısının bir kenarı ve daha önce yapılan kazılardan ve Müze Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalardan biliyoruz okulunda olduğu alana kadar antik kentin devam ettiğini. Hisar Tepesinin de bu işin içerisinde dahil olduğunu biliyoruz. Amacımız burayı bir kültür destinasyonu haline getirecek düzenlemeyi yapabilmek, kazıyı büyütebilmek. Bir açık hava müzesi ile bir destinasyonu olarak Bolu’ya kazandırmak. Bizim Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak tek amacımız bu” dedi.

PROJEYİ ENGELLEMEDİK

Bolu Belediyesinin Hisar Tepesi Projesinin engellendiğine dair çıkan haberler hakkında konuşan Bakan Yardımcısı Yavuz, “Biz kimsenin bir şeyini engellemiş durumda değiliz. Biz kamulaştırdık. Bolu’nun antik kent yapısını ortaya çıkartmak için Türkiye’nin bütün şehirlerinde yaptığımız bir işi burada da yapıyoruz. Burada kıymetli bir yapı var. Bir kültür destinasyonu olabilir. Bolu’ya daha çok turist getirebilecek bir çalışma. Bunun da altlığı bilimsel ve tamamen teknik bir şekilde müze müdürlüğümüz ve kültür turizm müdürlüğümüz tarafından yürütülüyor” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR NOKTASI OLABİLİR

Kültür ve Turizm Bakanlığı önemli ödenek aktardıklarını belirten Bakan Yardımcısı Yavuz, “Biz buraya Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak önemli ödenek aktardık. Bütçe kullandık, kamulaştırdık. Kazı yapacağımız özel parselleri kamulaştırma suretiyle kamulaştırarak halkın kullanımına açmak üzere yapılan ilk çalışma. Bu kazılar tamamlanacak burası açık hava müzesi haline gelecek. Bolu’nun merkezine yakışır hem Bolulular için hem de ziyaretçiler için bir kültür noktası olabilir” dedi.

HİSAR TEPESİNDEKİ TARİHİ ESERLERİN TARİHÇESİ..

ünlü Arkeolog Bedri Yalman'ın 1978 yılındaki Hisar Tepe kazısından sonra kaleme aldığı notlarından önemli bir bölüm ve işte Hisar Tepesi'nin altında yatan tarihi gerçek;

'Hisartepe kazısında bulunan tapınak:

Roma İmparatoru Claudius'un kurduğu Claudiopolis (Bolu)'te Antinoos adında erkek güzeli genç bir delikanlı yaşamaktaydı.

Antinoos devrin imparatoru Hadrianus (117-188) la o devrin liman kenti olan İzmit (Nicomedia)'te karşılaşmıştır. Ve ona aşık olmuştur. Bir başka deyişe göre ise, M.S. 2'inci yüzyılda çevre dağları sık ormanlarla kaplı olan Bolu'da, yabani hayvan avı yapılmaktaydı. Avcılığa meraklı olan Hadrianus, bu bölgedeki av patilerine sık sık katılırdı.

Hadrianus M.S. 123 yılında bir hayvan avı sırasında genç ve yakışıklı delikanlı Antinoos ile tanışıp ona aşık olmuştur.

Deyişlere göre Antinoos ile İzmit veya Bolu'da tanışıp ona aşık olduktan sonra, onu tüm seyahatlerine götürmeye başlamıştır.

M.S. 130 yılında Mısır'da Nil seyahati sırasında Antinoos'un Nil Nehri'nde boğulması, Hadrianus'u derin bir üzüntüye sürüklemiştir.

Hadrianus, Antinoos'un anısını ebedileştirmek için onu tanrı ilan eder. Öldüğü yerin yakınında Antinoopolis'i kurdurur. Tanıştığı ve av için sık sık geldiği Claudiopolis'te (Bolu) Antinoos adına mabet yaptırır. Burada çeşitli yarışlar ve festivaller tertiplenir.

1978 Hisartepe Kazısı'nda saptanan temel duvarları, mimari parçalar, Bithynia sikkeleri üzerinde görülen tapınak şekli, Hadrianus'un Antinoos için Claudiopolis'te yaptırdığı tapınağa ait olduğu ve 130-138 yıllarında inşa edildiği kanısındayım. Önümüzdeki yıllarda yapılacak kazıların daha fazla aydınlatacak buluntular vereceği muhakkaktır.'

4 yorum yapılmış

  • selehattin yılmaz19 Mart 2022 - 14:58
    Bolu yu metripil şehri yapacak bir çalışma... Tabi sözde kalmasa bari... Atıp tutuyorlar ama icraata bakacaz
  • İrfan bkn19 Mart 2022 - 16:47
    Kesinlikle bulunacak diye düşünüyorum. Şimdiye kadar çoktan başlanılması gerekiyordu BOLU muza ciddi anlamda turist kazandıracaktır. Şehrin tam ortasında böyle bir tarihi uygarligi boşuna yatırıyoruz.
  • MKYSR21 Mart 2022 - 14:09
    Bunu da bulupta, Bolumuzda turizm adına büyük bir adım diye paylaşmazsınız inşallah. Bırakın Bolu KÖROĞLU'NUN TORUNLARI olarak kalsın, zaten böyle.
  • Ahmet Tümtüfek24 Mart 2022 - 11:59
    Çıkarmayın. Bolumunuzu eşcinsel ilişki kurbanı etmeyin.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.