Hamza Canbaş

Hamza Canbaş

Tüm yazıları

VALİ GİDER, YIKIM BİTER; TALANA DEVAM

30 Kasım 2020

BOLU’nun sıcak gündemi; Ne Korona, ne de Boluspor.

Yaylalarda ki kaçak yapılar uzun zamandır Bolu’da gündem olmaya, gündemi belirlemeye devam ediyor. Uzun bir süre daha yaylalar sürekli gündeme gelir.

Yaylalarda ki kaçak yapılaşmanın, yayların betonlaşmasının tek sorumlusu ilimizdeki siyasilerdir. Yalnız siyasiler deyince aklınıza sadece bugün iktidarda olan siyasileri gelmesin.

Taaa, 1970’li yıllarda başlayan yaylalara betonarme ev yapımı, bugünlerde villalar şeklinde oluşmaya başladı. 1989 yılından beri Bolu’da görev yapan bütün valilerimiz bu yayla evleri konusuna çözüm bulmak, devletin arazisinin talan olmasını engellemek istediler. Kimisi yıkmaya kalkıştı, kimisi yapılmasını engellemeye kalkıştı; ama her defasında siyaset duvarına tosladılar.

Hatırlıyorum da, bazı valilerimiz, yıkım kararları çıkarttı. Muhtarlar köylüleri toplayıp vekillerin kapısını çaldılar. Vekillerde valilere, “Aman! Sayın Vali ne yapıyorsunuz, önümüz seçim. Bizi vatandaş ile karşı karşıya getirme, seçimi atlatalım sonra bakarız bu işe” dediler. Bunun üzerine yıkımlar ertelendi. Seçimler bitti, sonra da valiyi merkeze alıverdiler.

İstisnasız her vali, siyasilerle bu konuda karşı karşıya gelmiştir. Hiçbir siyasetçi bu konuda Sayın Valilerin arkasında durmamış, popülist bir yaklaşımla, yayların talan edilmesine göz yumarak, seçmenlerine göz kırpmayı tercih etmiştir.

ÇÖZÜM VAR

Bolu’nun bütün yaylalarındaki toplam ev sayısı kadar ilimizde büyükbaş hayvan bulunmamaktadır. Her ev bir hayvan yetiştirmiş olsaydı, et fiyatları ucuzlardı.

İlimizde ki yayla evi krizini fırsata çevirmek elimizdedir. Ülkemizde yok olmaya yüz tutmuş hayvancılığı canlandırmak bu yolla mümkün olabilir.

Peki yaylaların talan edilmesinin bir çözümü yok mu? Var elbette. Yaylacılar da haklı, çünkü kadimden gelen haklarıyla var olan mevcut evler ömürlerini doldurmuş bulunmaktadır. Bu yüzden gerçek yaylacıların ev yapılmasına müsaade edilebilir. Hatta tek tip bir proje geliştirilip herkese yeni evi yapabilir.

Yaylaya ev yapacaklar olan kişilerde mutlak aranması gereken şartlar olmalıdır.

Örneğin,

  1. Yapılacak evin alt katı mutlak şekilde en az 5 hayvanın yaşayabileceği bir ahır olarak yapılacaktır.
  2. Her ev mutlak surette 5 büyük ya da 50 küçükbaş hayvan yetiştirecektir.
  3. Beş büyük baş hayvanı olmayan kişinin yaylaya çıkmasına ve evde oturulmasına izin verilmeyecektir.
  4. Hayvancılık yapmayan aileler evlerini turizm için kiralayabilir. Ancak bunun içinde Turizm Müdürlüğünden izin almaları ve evlerinin anahtarlarını Turizm müdürlüğüne bırakmaları gerekmektedir.

Velhasılı;

Bolu bir yola girdi. Yayla evleri konusu pek çok valinin görevden alınmasına neden oldu. Bolu halkı olarak, Bolu Medyası olarak bu kararları korkusuzca alan Sayın Vali Ahmet Ümit desteklenmelidir. Sayın Vali’nin siyasilere karşı korunması gerekmektedir. Yaylalarda evleri olan siyasiler afişe edilmelidir. Sosyal Medya hesapları üzerinde herkes bu konuyu sık sık gündeme getirmeli Ormanlar, yaylalar kurtarılmalıdır. Yaylalar geleceğimizdir.

 

 

 

 

 

 

 

8 yorum yapılmış

  • Ibrahim avcı30 Kasım 2020 - 09:59
    Hamza bey herkesin fikri alınmalı çıkan sonuca göre değerlendirme yapılmalı zamanında bizde hayvancılık yaptık ama annem şu anda rahatsız olduğu için yapamıyoruz yazın oturmaya gidiyoruz bu bizim hayvancılık yapamayacağımız anlama gelmemeli köyle alakası olmayanlar köyün damadı olanlar Yaylaya ev yapıyor diyelim hayvancılık yapmayan evleri yıkım kararı verildi bu kadar moloz nereye atılacak güzelim dağların içleri moloz yığınıyla dolacak bu sorun şimdi
  • Mehmet Cengiz Poyraz30 Kasım 2020 - 11:43
    Kesinlikle haklısın. Önerdiğin gibi tek tip proje ve devlet desteği ile yaylalar yeniden hayvancılık konusunda yapılandırılmalı. Köy kayıtlı olmak yaylada hak sahibi olma sebebi olmamalı. İlle sayfiye ve turizm maksatlı yerler isteniyorsa. Devlet altyapısını oluşturarak sıfırdan dağ yerleşkeleri için yer tahsis edebilir.
  • Bolulu142 Aralık 2020 - 12:31
    Hamza bey yerden göğe kadar haklısınız, ama "ıbrahim avcı" nın yazdığı gibi zamanında hayvancılık yapmışlar ama şimdi yapamıyorlarmış ama bu yapmayacakları anlamına gelmemeliymiş, yazları oturmaya gidiyorlarmış. Bu düşünce olduğu müddetçe Boluda siyasiler yaylalar üzerinden ellerini çekmezler. Ne demek yazın oturmaya gidiyoruz. Babanın tapulu malı mı? hayvancılık yapıyorsan, yazın gider kalırsın, yapmıyorsan GİDEMEZSİN, bu kadar açık ve net ama,
  • Bolulu142 Aralık 2020 - 12:33
    Hayvancılık yapılmayan yayla evlerinin anahtarlarının Turizm Md.ne bırakılması fikri de bence süper. Benim yaylada evim yok ama kalmak istiyorsam, gideceğim Turizm Md.ne hangi bölgede bütçeme uygun bir ev varsa parasını verip orada kalacağım. Buradan elde edilen gelir ile yaylaların alt yapılarının yapılarak toprağa karışan pis suların bu şekilde içme sularımızı kirletmelerinin de önüne geçilebilir.
  • Bolulu143 Aralık 2020 - 13:41
    Sayın "Yaylaci" yayla evinin amacı hayvancılık yaparken konaklamak, hayvan yoksa ne için konaklayacaksınız, o zaman orasını bir bahane ile sahipleniyorsunuz, yazın yazlık ev gibi kullanıyorsunuz demektir. Peki tapunuz var mı yok, o zaman hangi vicdanla burada oturacaksınız. Kanun şu anda size evi yıkın demiyor ama hak, hukuk, adalet düşünüyorsanız, size ait olmayan bir yerde oturmak ne kadar doğru lütfen bunu da düşünün!
  • Yaylaci2 Aralık 2020 - 18:07
    Tamamen bomboş bir yazı , bizim sarialan bölgesinde yayla evimiz var buyukbas hayvancilik yapiyoruz. 5-6 sene onceye kadar 20-25 buyukbas hayvan bakardik şuanda 3 tane inegimiz var. Diyorsunuz ya hayvan bakmak şart olmali oyle olmaz hoca hayvan para kazanmiyor. Ne yapalim yayla evini yakalim mi? Hayvancılık yapamiyoruz artik
  • Bolulu144 Aralık 2020 - 11:47
    Sayın "Yaylaci" yine yazmış, yaylaya hayvancılık için çıkılır, yazın tatillerde, hafta sonu tatilinde, pandemide sokağa çıkma yasağında gidilip kalınılacak yer değildir. Orası sizin tapulu malınız değildir, devletindir, yani hepimizindir, bu şekilde kul hakkına giriyorsunuz. Şu anda eviniz var, bir şekilde izinlisiniz ama o bile yanlış. Buradaki amaç yayla arazisini sahiplenmek, büyük binalar dikmek, çitlerle çevirmek, şu anda sorun bu. Yoksa sizin eviniz deği
  • Yaman İbrahim4 Aralık 2020 - 17:24
    At yaylasını Şemsi Ahmet Paşa bu köylere vakfetmiş diye söylenirdi ,aslı var mı bu işin.Lütfen tarihçiler böyle bir durum varsa araştırabilirmi.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.