Dadıç, yarım asırdır bileyliyor

Dadıç, yarım asırdır bileyliyor
2 Şubat 2021

Bolu’nun tarihi dokusunu yansıtan mekanlardan Yukarı Taşhan’da yarım asırdan bu yana bıçak bileyen Arif Dadıç, unutulmaya yüz tutmuş mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Özel Haber: Ayşe TAVAŞ

Bolu Taşhan’da yarım asırdır kesici aletleri bileyen Arif Dadıç, bıçak bilemenin yanı sıra Nalburculuk’ta  yapıyor. Yeni neslin bu mesleklere duyarsız olduğunu ifade eden Dadıç, “Teknoloji gelişti gençlerde değişti. Artık yanımızda yetiştirecek çırak bulamıyoruz.  Tabi teknolojinin gelişmesi bizlere olan ihtiyacı da azalttı. Bu yüzden gençler bu mesleği öğrenmek istemiyor. Yaşanan teknolojik gelişmeler sonrası biz bileycilerde kullandığımız teknik aletleri değiştirmek zorunda kalıyoruz. Ben bu küçük dükkanımda hem bıçak bileyliyorum hem de Nalburculuk yapıyorum. Çok müşterimiz olmasa da halimize şükrediyoruz. Salgın günlerinde işler biraz daha zorlaştı ancak bu zorlu süreçte elbet geçecek.” şeklinde konuştu.

62 yaşındaki evli ve 2 çocuk babası Arif Dadıç, bileycilik mesleğin inceliklerini ise şöyle anlattı:

“Ben mesleğimin inceliklerini çocukluk yıllarımda yanında çalıştığım farklı  bir çok bileyci ustasından öğrendim. Bileyciliğe elimin yatkın olması işi öğrenmemi kolaylaştırdı. Yaklaşık 50 yıldır bu mesleği yapıyorum. Ancak bu meslek kolay bir iş gibi görünsede zordur. Elinizi kullanırken çok dikkatli davranmanız gerekir.  Eğer dikkatsiz davranırsanız da fiziksel olarak çok fazla yaralanma yaşayabilirsiniz. Bileycilite kesici bir çok aleti bileyliyorsun.  Dikkat ve sabır gerektiren bir iş. Tabi her mesleğin zorlukları var ama bizim mesleğin zorluğu da çok fazla kesici aletle haşır neşir olmak. Artık bizim bileycilik mesleği unutulmaya yüz tutmuşta olsa yine müşterilerimiz dükkana gelip gidiyor. Buna da şükür. Ben çocuklarımı dükkandan kazandığım kazançla okuttum evlendirdim.  Şu anda sorumlu olduğum tek eşim var. Dükkandan kazandığım kazanç ikimize de yetiyor. Çok para da gözüm yok.  Bileycilik belki benim gibi ustalardan sonra yok olur ama teknik değiştirerek bu mesleğin devam edeceğinden umutluyum” dedi.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.