Bolu Belediyesi konserve fabrikasının da temelini attı

Bolu Belediyesi konserve fabrikasının da temelini attı
23 Eylül 2021

Bolu çiftçisine, ekonomiye ve istihdama önemli katkılar sağlayacak Bolu Belediyesi Konserve Fabrikası’nın temel atma töreni gerçekleşti. Törende konuşan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Üreticilerimizi ürettiği malı ‘nereye satarım?’ korkusu yaşamamaları için biz bu kooperatifi kurduk ve akabinde bu konserve fabrikasını kuruyoruz. Geçen sene Mudurnu ilçemizde fasulyeler pazar bulunamadığı için hasat edilemeden tarlada bırakıldı. İşte bu Konserve Fabrikası ile Bolu Çiftçisinin artık bir kilo bile ürünün ziyan olmamasını planlıyoruz.” dedi.

Bolu Belediyesi temel atma törenlerine bir yenisini daha ekleyerek, Büyüksu Deresi kenarında yapımına başladığı “konserve fabrikası” için de temel atma töreni düzenledi.

Bolulu çiftçilerin ve üreticilerin ürettiği sebze, meyve ve kültür mantarları konserve haline getirecek fabrikanın temel atma törenine; Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Kıbrısçık Belediye Başkanı Emin Tekemen, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Başkan Özcan: “Üreten belediye olmak hayalimizdi”

Belediye Başkanı Tanju Özcan, törende yaptığı konuşmada, kendisine “çok heyecan veren bir projenin” temel atma törenini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ardından belediye şirketinin hakim olduğu Köroğlu Kooperatifi ile ilgili görüşlerini paylaşan Özcan, Bolu’da tarımsal faaliyetleri arttırmayı amaçladıklarını söyleyerek, “Bolu’da üretimi artırma konusunda biz elimizden gelen her şeyi yapma konusunda gayretliyiz. Geleceğe dönük yatırımlardan bana göre en doğrusu tarıma, üretime yapılan yatırımlar. Bizim hayalimizdi bu. Yani üreten belediye olmak, ürettiğini halkıyla paylaşan bir belediye olmak. O yüzden bir ilki gerçekleştirdik. Belediyemiz şirketinin hakim ortak olduğu ilk kooperatifi kurduk Türkiye’de. Biz bu kooperatife çok önem veriyoruz. Ne bekliyoruz bu kooperatiften? Bir: Sözleşmeli tarım uygulamaları ile Bolu’daki tarımsal üretimi arttırmak. İki: Bu kooperatiften kazanç beklemiyoruz. Buradan kazandığımızı çalışanlarla ve üretenlerle paylaşmak istiyoruz. İşte bu yüzden bu kooperatifi kurduk. Böyle bir kooperatif seçim vaatlerim arasında yoktu, sonradan gelişti.” diye konuştu.

“Fabrikayı 90 günde aktif hale getireceğiz”

Temeli atılan Konserve Fabrikası ile ilgili de bilgiler veren Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 90 gün içinde fabrikayı aktif hale getireceklerini açıkladı.

“Çiftçilerimizin malı ‘nereye satarım?’ korkusu yaşamamaları için fabrikayı kurduk

Fabrikada kullanılan çeliklerin, yıkımı süren eski katılı otoparkın üzerindeki çelikler ile inşa edildiğinin belirten Başkan Özcan, Bolu merkez ve ilçelerinde tarıma elverişli çok ciddi araziler olduğuna değinerek, “Özellikle Seben ve Kıbrısçık tarafında devletimizin yaptığı yatırımlar sonucunda, sulanabilir arazilerimiz de arttı. Ancak tek parça arazi sahiplerinin olmaması ve tarımsal faaliyetlerin münferit ve küçük çiftçiler tarafından icra edilmesi maalesef pazarlama konusunda sıkıntılara yol açıyor. Bunun sonucunda çiftçilerimiz teker teker tarımı bırakıyor. Özetle; burası Adana gibi, Urfa gibi, Mardin gibi bir kişinin binlerce dönüme sahip olduğu alanlar değil. O yüzden bizim üreticilerimiz küçük üreticilerimiz. Üreticilerimizi bir araya getirmek için, ürettiği malı ‘nereye satarım?’ korkusu yaşamamaları için biz bu kooperatifi kurduk ve akabinde bu konserve fabrikasını kuruyoruz. Geçen sene Mudurnu ilçemizde fasulyeler pazar bulunamadığı için hasat edilemeden tarlada bırakıldı. Yine bazı ürünler var ki raf ömürleri çok kısa. İşte bu fabrikadaki ürünlerin raf ömürleri 2 yıl olacak. İşte Konserve Fabrikası ile Bolu çiftçisinin artık bir kilo bile ürünün ziyan olmamasını planlıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“3 vardiyaya dönersek 90 kişiye iş imkanı sağlayacağız”

Özcan, fabrika üretim planlamaları ve kaç kişinin çalışacağı ile ilgili bilgiler de vererek, “Kaç çeşit ürün üretilecek? 38 çeşit konserve üretimi gerçekleştirilecek. Başta mantar salamurası ile başlayacağız. Yılbaşından itibaren çiftçilerimiz ile sözleşmelerimizi yapacağız, sizden şu kadar fasulye, şu kadar bakliyat bekliyoruz diyeceğiz. Amacımız buranın 3 vardiya olarak çalışması. Tek vardiyada 30 kişi çalışacak. Üç vardiyaya dönebilirsek 90 kişiye iş imkanı sağlamış olacağız.  Fabrikamızın üretim kapasitesi saatte 1000 kavanoz olacak. Yani üç vardiyaya çakabilirsek 24 saatte 10-15 ton ham madde işlenebilecek anlamına geliyor.” diye konuştu.

Özcan, daha sonra protokol üyeleri ile beraber, yapılan dua sonrası konserve fabrikasının temeline ilk betonu gönderen butona bastı.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.