Belediye ile valilik arasında ipler gerildi

Belediye ile valilik arasında ipler gerildi
25 Haziran 2022

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kurban bağışı ile ilgili olarak kentin farklı noktalarına asılan bilboardların kaldırılması talimatı veren Bolu Valisi Erkan Kılıç’a tepki göstererek, "Vali bey beni nüfus müdürü, tapu müdürü gibi valiliğe bağlı biri zannediyor galiba. Bu anayasa bilmemezliktir. Sayın vali iki bin kişinin ekmeğiyle oynuyor" dedi.

Başkanın hemen bu açıklamasının ardından Bolu Valiliği'de bir basın açıklaması yayınladı. Valilikten yapılan açıklamada ise kurban bağışı yardım kampanyası için izin alınmadığı, cami yardım kampanyası süresinin uzatılması için ise müracaatta bulunulmadığı belirtildi.

Bolu Belediyesinin kurban bayramı öncesi kentin çeşitli noktalarındaki bilboardlara astığı kurban bağışı bilboardları Bolu Valisi Erkan Kılıç’ın talimatıyla kaldırıldı.

Belediye binasında düzenlediği basın toplantısında Vali Kılıç’ın aldığı kararın anayasa aykırı olduğunu vurgulayan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Bolu Valisi Erkan Kılıç göreve gelir gelmez ilk olarak kentte yaşayan mültecilerin ülkelerine dönmeleri yönünde çağrıda bulunduğumuz Arapça yazılı bilboardları kaldırdı. Yazılı bir tebligatta ortada yok. Polisi arıyor kaldırın diyor. Bolu’ya yeni gelmiş bir valinin halkın hislerine tercüman olanr bir belediye başkanının afişini hiç bir yazılı gerekçe olmaksızın, yazılı bir talimat olmamasına rağmen kaldırmaya ne hakkı var. Vali bey beni nüfus müdürü, tapu müdürü gibi valiliğe bağlı biri zannediyor galiba. Bu anaya bilmemezliktir. Ben sayın valimize şunu söylemek istiyorum. Bolu Belediyesi Türkiye Cumhuriyeti’nin bir kurumudur, başındaki başkan halk tarafından seçilir. Valiler ise atanır. Biz devleti temsil eden valilere hep saygı gösterdik. Ancak devletin valisi de beni kendi memuru gibi göremez. Böyle bir hakkı da böyle bir haddi de yok. Açsın anayasayı okusun.” diye konuştu.

BELEDİYENİN YAPTIRDIĞI CAMİYE VALİDEN YARDIM ENGELİ

Başkan Özcan, Bolu Belediyesinin yaptırdığı cami için vatandaşlardan toplanan yardımlar için istenen ek sürenin de Vali Kılıç tarafından reddedildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Biz cami yaptırıyoruz. Cami yaptırırken kendi imkanlarımızla yaptırabiliriz dedik. Dernek müdürlüğü aracılığıyla hesap numarası açtırdık ve bir yıl süreyle izin aldık. Cami henüz  tamamlanmadı ve biz bu sürenin uzatılmasını istedik. Ortada makul geçerli bir neden yokken Bolu Belediyesinin yaptığı yardım süresinin uzatılmasını valilik kabul etmedi. Soruyorum sayın valiye. Bizim bu camiyi yaptıracak gücümüz var. Biz sadece vatandaşlarımızdan gelen talep doğrultusunda daha çok vatandaşımızın bu sevaba ortak olmasını istedik. Siz, vatandaşın sevaba ortak olmasından neden rahatsız oldunuz. Bolu Belediyesinin cami yapmasından mı rahatsız oldunuz. Tarikat yapınca süre sınırı bile koymuyorsun.”

VALİ İKİ BİN KİŞİNİN EKMEĞİYLE OYNUYOR

Bolu Belediyesinin 13 yıldır kurban bağışı topladığını hatırlatan Başkan Özcan, Vali Kılıç’ın bağış toplanmasını engellemesine de sert sözlerle tepki göstererek, “Bardağı taşıran son damla dün gece gerçekleşti. Bolu Belediyesi 13 yıldır kurban bayramı öncesi kurban bağışlarını kabul ediyor. Hatta bu konuda alınmış bir meclis kararı var. Bizde üç yıldır bunu yapıyoruz. Her gün iki bin vatandaşımıza bunlarla aşevinde yemek veriyoruz. Ramazan ayını da katarsak yılda bir milyon vatandaşımıza yemek veriyoruz. Vali beyin sözlü talimatıyla bizim afişlerimiz kaldırılacak. Biz bilboardlarda kurban bağışlarını bekliyoruz diyoruz. Yasa çok açık. Belediye kurban bağışı toplayamaz diye bir şey yok. Yasanın açıkca yasaklamadığı bir şeyi sen vali olarak keyfi olarak nasıl yasaklarsın. Polis memuru arkadaşlar bu emri uygulamışlar. Sayın vali niye yazılı olarak bize bildirmiyor. 13 yıldır belediyenin kurban bağışı toplama uygulamasına vali hangi gerekçeyle engel oluyor. Türkiye’de bir çok cemaat ve tarikat kurban bağışı topluyor. Üstelik vatandaşlar o bağışların nereye gittiğini bilmiyor. Sayın vali iki bin kişinin ekmeğiyle oynuyor. Benim bunu kabul edebilmem mümkün değil. Sayın vali hangi şehrin valisinin olduğunun farkında değil. Burası Köroğlu’nun torunlarının kenti. Biz kolay kolay pabuç bırakmayız. Cemaatlere, tarikatlara karışabiliyor musun da Bolu Belediyesine karışıyorsun. “ şeklinde konuştu.

VALİLİK MAKAMINDA HEMEN AÇIKLAMA GELDİ

Valilikten yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi.

Bolu Belediye Başkanı tarafından bazı sosyal medya platformlarında ve basın yayın organlarında yer alan açıklamalara ilişkin olarak aşağıdaki bilgilendirmenin yapılması zorunluluğu hasıl olmuştur.

Bolu Belediyesi’nin izinsiz kurban yardımı toplamasına ilişkin olarak;

2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun 6’ncı maddesine göre; Kişiler ve kuruluşlar yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. İzin almadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal menedilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır. İzin vermeye yetkili makamlar yine aynı kanunun 7’nci maddesinde açıklanmıştır.

Bu çerçevede yardım toplama faaliyeti bir ilin birden fazla ilçesini kapsıyorsa o ilin valisinden, bir ilçenin sınırları içinde ise o ilçenin Kaymakamından izin alınır. Yardım toplama faaliyeti birden fazla ili kapsıyorsa yardım toplama faaliyetine girişecek gerçek veya tüzel kişilerin yerleşim yerinin bulunduğu ilin valisinden izin alınır.

Bolu Belediye Başkanlığı tarafından Valilikten izin alınmadan kurban yardımı toplama faaliyetine ilişkin olarak;

İlgili kanunun 6’ncı maddesi 2’nci fıkrasında yer alan İzin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal menedilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır. hükmü gereğince Valiliğimizce işlem gerçekleştirilmiştir.

Bolu Belediye Başkanlığı’nca yapılan Cami inşaatı için yardım toplama izin süresinin Valilik tarafından uzatılmadığına ilişkin olarak;

Bolu Belediyesi Cami yapımına ilişkin yardım toplama talebine 15.04.2021 tarih ve 5547 sayılı Valilik Onayı ile bir (1) yıl süre ile izin verilmiştir. Belediye Başkanlığı bir (1) yıllık izin süresinin bitiminde ek bir (1) yıllık daha izin talebinde bulunmuştur.

Ancak 2860 sayılı kanunun 17’nci maddesi gereğince yardım toplama süresinin bitiminden itibaren on (10) gün içerisinde Valiliğimize verilmesi zorunlu olan; toplanan yardımın kesin hesabına dair bilgi belgeler İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ne ulaştırılmamıştır. Gerekli bilgi ve belgelerin verilmesi durumunda yardım toplamaya ilişkin izin talebi değerlendirilecektir.

Ülkemiz bir hukuk devleti olup Valiliğimizin yaptığı iş ve işlemler hukuka uygun olarak gerçekleştirilmiştir."

2 yorum yapılmış

  • Sayragül 26 Haziran 2022 - 08:55
    En büyük pastanın güzelini kendileri yiyiyor fukaralarada en olmadık payları veriyorlar bi kere nasip oldu ama dediğim gibi nerede çok yazık
  • Mustafa26 Haziran 2022 - 21:37
    Sayın Valimizin bası açıklamasını okuyun, Başkan Bey bir hukukçu olduğu halde yanlış bilgilendirme yapıyor. Öncesini bilemem ama yardım toplamalar izine tabi ve sonunda da 10 gün içinde kesin hesap raporunu Valiliğe vermek zorunda arkadaşlar.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.