Başkan konutlar için izin bekliyor

Başkan konutlar için izin bekliyor
11 Ocak 2021

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Dağkent’ten sosyal konut projesi için satın alınan 26 dönüm arazinin üzerine yapmayı planladıkları sosyal konut projesi hakkında knuştu. Belediye Meclisi’nden sosyal konut projesi için Plan Bütçe Komisyonundan 130 milyon TL borçlanma yetkisi isteyen Başkan Özcan, “Alt ve orta gelir grubundaki insanlara depreme dayanıklı konut üretmiş olacağız. Temel amacım bu” dedi.

Haber :Adnan KARABULUT

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 13 milyon TL’ye Dağkent’ten satın alınan 26 dönüm arazinin üzerine yapmayı planladığı sosyal konut projesi hakkına açıklamalarda bulundu. Sosyal konut projesi için Bolu Belediyesi Meclisi’nden 130 milyon borçlanma yetki isteyen Başkan Özcan, “Plan Bütçe Komisyonu’ndan bir yetki istedik. Hem belediye şirketi için hem de belediye başkanlığı için istedik bu yetkiyi. Bizim borçlanabilme yetkimizin bir sınırı var. Bir yıl önce gerçekleşen gelirin yüzde 10’u kadar. Yani bütçeyi 300 milyon kabul edersen, 30 veya 32 milyon gibi bir borçlanabilme sınırımız var. Daha üstünü borçlanabilmek için Bakanlığın izin vermesi gerekiyor. Bakanlığın izin verebilmesi için de önce belediye meclisinin sana bu yetkiyi vermesi gerekiyor. Bizim istediğimiz yetki bu. Ben bu yetkiyi alırsam bakana bir proje ile gideceğim. Bakana ‘Bolu’da depreme dayanıklı sosyal konut yapmak istiyorum’ diyeceğim. ‘Orta ve alt gelirli ailelere hitap eden ‘2+1’ ve ‘3+1’ olmak üzere bir konut projesi’ diye de anlatacağım. Buradaki konut sayısı konutun yüksekliğine bağlı. TOKİ gibi 8 katlı konutlar yaparsak 700 ile 800 arası konut üretebiliriz” dedi. 

“ZARAR ETME İHTİMALİM DE YOK”

Temel amacının alt ve orta gelir grubundaki insanlara depreme dayalı konut inşa etmek olduğunu belirten Başkan Özcan, “130 milyon borçlanma için yetki istemiyorum. 130 milyon TL’ye kadara yetki istiyorum. Eğer bakan bu izni bize verirse biz projemizi netleştirip yeniden bakana gideceğiz. ‘Ben senden para istemiyorum’ diyeceğim. Örneğin, şu kadar konut oldu veşu kadar katılımcı oldu. Noter huzurunda kura çekildi. Katılımcılardan yüzde 20’sini peşin aldım. Bir banka ile anlaştım.Hem yapımı ile ilgili hem de etap etap bittikçe banka parayı ödeyecek. Vatandaşda kat irtifa belgesini alacağı için onlara da seçenek sunacağız. En düşük teklifi veren banka ile anlaşacağız. ‘60 ay olursa şu kadar vade, 120 ay vade olursa şu kadar vade ile sana borç verebilirim’ diyecek. Vatandaş da ona göre tercihini yapacak. Sonuçta da bankanın da bir riski yok. Peyder pey bittikçe bize para ödeyecek. Benim bunu satamama ihtimalim yani zarar etme ihtimalim de yok. Alt ve orta gelir grubundaki insanlara depreme dayanıklı konut üretmiş olacağız. Temel amacım bu.”ifadelerini kullandı. 

“BU DENGEYİ KURAMAYIZ”

Plan Bütçe Komisyonu’ndan istedikleri izini detaylı bir şekilde komisyon üyelerine anlattığını belirten Başkan Özcan,“Bu izni bana belediye meclisi verir mi bilmiyorum. Arzu ettiğimi anlattım. Detaylı olarak anlattım. Ben kat karşılığı bir müteahhite verebilirim. Sıkıntısız bir şekilde de gerçekleşir. Örneğin yüzdelik ile anlaşırım. 600 tane daire çıktı. 200’ü benim olur 400’ü müteahhitin olur. Ama ben müteahhitin satış şartlarına müdahale edemem. Ben ‘2+1’i 200 bin liradan satacağım’ derim. Müteahhit gün gelir paraya ihtiyacı olur. 180 bin liradan satar. Gün gelir 250 bin liradan satmaya başlar. O zaman bu dengeyi kuramayız. Anlaşmada ‘Müteahhitin satış şartlarına doğrudan müdahale etmek ‘Türk ticaret kanununa aykırıdır’ diye bir husus var.” dedi. 

“KONUT YAPMAK KOLAY DEĞİL”

Konut yapmanın kolay bir şey olmadığını belirten Başkan Özcan,“Çok kapsamlı şeyler. Konut yapmak kolay değil. Biliyorsunuz TOKİ bir konut yapmak istedi. Daha konutun yeri belli değil. 12 bin 500 kişi başvurdu. Bu da alt ve orta gelir grubunun ciddi konut açığı var demektir. 300 kişi için kura çekti sanıyorum ki TOKİ. Ama şuan da yeri bile belli değil. Muhtemel yeri otobanın üzerinde Pis Su Artırma Tesisi’nin oralarda olacak gibi. Biz daha yakın bir seçenek sunuyoruz. Dağkent ’in orada. Zaten karşısında TOKİ var. Şehir merkezine otomobil ile 5 dakika. Uzak bir yer değil. KİPTAŞ ile de görüşüyoruz. Anlaşamadığımız noktalar var.Maliyeti de düşürebilmek için konut sayısını arttırmaya çalışıyorum. KİPTAŞ da tam tersi ‘TOKİ yüksek katlı konut yapıyor. Ben de yatay mimariyi tercih ediyorum’ diyor. Yatay mimariyi herkes tercih eder ama o işe girdiğin zaman maliyet artıyor. 8 katlı yaptığınızda metre karesi 1500 TL’ye mal olacaksa, 5 kata düşürdüğün zaman 2 bin TL’nin üzerine çıkıyor. Bakan bu yetkiyi bize verir mi vermez mi ben bunu bilmiyorum. Çok yakın bir milletvekili arkadaşım var. Bakan ile de arası çok iyi. Onu aracılığı ile gidip arz edeceğim bakana. Ama belediye meclisinden yetki alabilirsem” ifadelerini kullandı.

1 yorum yapılmış

  • İsmail TAŞCI12 Ocak 2021 - 12:13
    Sayın başkanım yapacağınız projede her daire için kapalı otopark olacak mı Çöp bidonu paralarını belediyeye peşin ödeme yapacak mısınız Halkla inşaat yaparken yapılan muamele aynı mı olacak benden 15 bin TL otopark parası alan belediye size özel fırsatlardan mı yararlanılacak doğrusu çok merak ediyorum

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.