Ölen anne/baba maaşı kime kalır ?

Vefat eden anne veya babanın emekli maaşını almak isteyenler, konuya ilişkin detayları araştırıyor. Kız ve erkek çocuğu, ölen ebeveynin maaşını alabilir mi, şartları nelerdir, erkek çocuğa maaş kalır mı, dul erkeğe maaş bağlanır mı, detaylar haberde.

Ölen anne/baba maaşı kime kalır ?
5 Şubat 2024

Ölen kişinin emekli maaşı, çocuklarına kalabilir. Ancak çocuklarına aylık kalması için çocukların yaşı, malullük durumu, cinsiyet, medeni hali ve öğrenim durumu dikkate alınır.

27.03.2017 tarihinden sonra ölüm aylığı talebinde bulunan çocuklardan 18 yaşında ve lise çağında olması halinde 20 yaş ve yükseköğretim çağına geçerek 25 yaşını doldurana kadar aylık bağlanır. Eğer bu süreçte çocuklar sigortalı çalışmaya başlarsa yine de yaş sınırı dolana kadar emekli maaşı almaya devam ederler.

Kız-erkek çocuk farkı

Kız çocuklara ölen anne ve babanın emekli maaşının bağlanması için evli olmaması, evli olsa da sonradan boşanmış ve dul olması şartı bulunur. Kız çocuklara emekli maaşının bağlanması için yaş ya da öğrenim durumu şartı yoktur.

Erkek çocuklara ölen anne ve babanın maaşının bağlanması için evli olup olmadıklarına bakılmaz. Yükseköğretim görüyorlarsa 25 yaşını geçmemiş olmaları, ortaöğretim görmeleri halinde ise 20 yaşını doldurmamış olmaları gerekir. Eğer eğitim görmüyorlarsa 18 yaşını doldurmamış olmaları halinde erkek çocuklara ölen anne ve babanın emekli maaşı bağlanabilir.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.