Nadir Gürkan Yetkin her şeyi açık açık anlattı

Nadir Gürkan Yetkin her şeyi açık açık anlattı
29 Ocak 2022

AK Parti'nin kuruluşunda büyük emeği olan, AK Parti'nin önemli aktörlerinden biri konumundayken istifa ederek Ali Babacan'ın kurduğu Deva Partisi ile siyasi yoluna devam etmeye karar veren Nadir Gürkan Yetkin bu süreçte yaşadıklarını anlattı. 

Yetkin, AK Parti'den kopma sürecini, Deva Partisine neden katıldığını, Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın çalışmaları hakkında ki düşüncelerini, Bolu siyasetinin gittiği noktayı ve siyasi hedeflerini açık açık dile getirdi.

AK PARTİ'DEN NEDEN KOPTU ?

AK Parti'den kopuş sürecini anlatan başkan N. Gürkan Yetkin "Ak Parti kuruluş tarihi ve hemen öncesine bakıldığında, yaşanan siyasi anlaşmazlıklar, ağır ekonomik kriz ve bunun vatandaş üzerindeki etkileri vb. olumsuz koşulları görürüz.

Bu olumsuz tablo yeni siyasi arayış ,yeni umutlar doğurmuş ve Ak Parti ilk yapılan genel seçimlerde tek başına iktidar olmuştur.

Kuruluşunda farklı siyasi partilerde görev yapanlar ya da ilk defa siyasete Ak Partide başlayanlar bulunmasına rağmen seçim sonrasında ve hükümetin güven oyu alıp göreve başlamasından sonra işin rengi değişmeye başlamıştır. Şöyle ki ,özellikle milli görüş geleneğinden gelenler partinin asıl aktörlüğüne soyunmuş bu gelenekten gelmeyenler 2.sınıf üye durumuna düşmüşlerdir.

Bu süreç bu şekilde devam ederken 2004 yerel seçimlerinde tablo daha da değişmiş ,2002 genel seçimleri sonrasında tasfiye olan merkez sağ partilerde görev yapan herkesin bildiği tanıdığı siyasetçiler Ak parti kadrolarında yer almaya başlamışlardır.

Yıllar ilerledikçe tüzük değişiklikleri ve program değişiklikleri ardı ardına ilerlemiş gitgide ilk çıkılan yoldan sapma meydana gelmiştir.

Zaman ilerledikçe partiden kopmalar başlamış ve bu güne gelindiğinde ilk kuruculardan mevcut il ve ilçe teşkilatlarında ve genel merkezde kimseler kalmamıştır.

Hatta kurucular o kadar itibarsızlaştırılmışlardır ki bu gün yönetimlerde görev alanların çoğu kurucuları tanımamaktadır. Buna seçilmiş milletvekilleri de dahildir!

Üç dönem belediye başkanlığını görevini yürüten Sayın Alaaddin Yılmaz’ın parti teşkilatlarını belediye yönetiminden uzak tutması ,Parti yönetimi ile belediye yönetimini karşı karşıya getirmiş ,bu süreç sebebiyle Parti, yerelde etkisiz hale gelmiştir. Belediye yönetimi ile problem yaşayan vatandaşlar doğal olarak parti yönetimlerine şikayet ve taleplerini ilettiklerinde ,parti yöneticileri bu talep ve şikayetlerin karşılığını verememiştir.

2002 yılından sonra seçilmiş tüm vekiller Sayın Ali Ercoşkun hariç ,teşkilatlardan ayrı bir güç odağı olarak bir davranış sergilediklerinden Teşkilatların etkisi daha da azalmış, Vatandaşlar talep ve isteklerini direkt seçilmiş milletvekillerine ulaşarak halletmeye çalışmışlardır.

Özellikle yapılan atamalarda ve yerel seçimlerde görev alacak adayların tespitinde teşkilat yöneticilerinin görüşleri hiçe sayılmış milletvekilleri her konuda tek karar verici pozisyonuna geçmişlerdir.

Teşkilatların yaşadıkları sorunların genel merkeze ulaşmasının önü de kesilmiş ,bölge koordinatörleri sorunları genel merkeze taşımaktan çekinmişlerdir.

Tüm bu olumsuzluklar sebebiyle halk ile parti yönetiminin bağı kopmuş ve özellikle son seçimlerdeki oy düşüşünün sebepleri bile araştırılmamıştır.

Demokrasiden ve bunun gereği olan seçimlerde halkın isteği değil tamamen genel merkezin kararları uygulanmış ve sonuç hüsran olmuştur.

İşte bu olumsuz koşullarda liyakat tamamen yok olmuş genel merkeze yakın olanın sözü dinlenir olmuştur.

Böyle bir ortamda sağlıklı bir siyaset yürütme olanağı olmayacağı için 2009 tarihinde Ak Parti üyeliğimden istifa etme zorunluluğu doğmuştur.

İstifa etmeme rağmen dostluklarımızda bir değişiklik olmadığı için özellikle son yerel seçimlerde Ak Parti Belediye Başkan adayının Sayın Fatih Metin olmasına karar verildiğinde seçim çalışmalarında yer almışlığımız vardır" şeklinde konuştu.

YETKİN NEDEN DEVA PARTİSİNDE

Yetkin DEVA Partisinde siyasete devam gerekçelerini anlatarak, "Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) kurulmasından beri takip ettiğim bir siyasi oluşumdu. Parti programı ve tüzüğünü okudum. Özellikle Kurucu Genel Başkan Sayın Ali Babacan ,Ak Partide görev yaptığı süreçte her zaman beğendiğim, takdir ettiğim bir siyasetçi idi. Başarılarını bu ülkede reddedecek kimse yoktur sanırım. Özellikle ekonominin başında olduğu dönemlerde. Avrupa birliği ile ilişkileri yürüttüğü dönemde de ;ilerleme raporlarından da anlaşılacağı gibi, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin en başarılı olduğu dönem olduğu bir gerçektir.

Bu gün yapılan anketlerde halkımıza sorulan sorular arasında yer alan “Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren siyasi partilerin Genel başkanlarından hangisinin ekonomik krizi sonlandırabileceğini düşünüyorsunuz ?”sorusunun cevabına büyük bir çoğunluk Sayın Ali Babacan’ın ismini vermiştir.

Elbette bu tesadüf değildir.

Uluslararası Finans dünyası tarafından kabul gören sayılı finans uzmanlarından olan Sayın Ali Babacan, bilgisi, tecrübesi ve ekibiyle bu günkü olumsuz tabloyu tersine çevirebilecek tartışmasız tek siyasi liderdir. Özellikle iyi eğitim almış ,analiz yetenekleri oldukça başarılı gençlerin aynı noktada birleştikleri tek siyasi liderdir. Yapılan kamuoyu araştırmaları bu sonucu ortaya çıkartmaktadır. Hatta ebeveynleri Ak Parti sempatizanı olmasına rağmen birçok gencimiz, siyasi tercihinin Deva Partisi olduğunu söylemekten çekinmemektedirler.

Tüm bu gerçekler ortadayken güzel Bolumuz adına bir sorumluluk alma zorunluluğunu üzerimde hissettiğimden ,bu güzel şehre ,bu güzel ülkeye hizmet edebilme adına Deva Kadrosunda siyasete devam etme kararını aldım.

16 Kasım 2021 tarihinde İlk defa genel merkezimizin düzenlemiş olduğu toplantıya davet edildim ve Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan ile birebir görüştüm. Sonrasında da Genel Başkanımız tarafından Bolu İl Başkanı olarak atamam yapılmış oldu" dedi.

DEVA PARTİSİNDE HEDEFİ NE ?

Deva Partisi Bolu İl Başkanı olarak hedeflerini sorduğumuz İl Başkanı N. Gürkan Yetkin, "Önceliğimiz tüm ilçe ve beldelerde teşkilatlanmamızı tamamlamak ve bu sayede halkımıza ulaşabilmek ,Parti programımızı ve uzman kadrolarımız tarafından hazırlanmış olan acil eylem planlarımızı vatandaşlarımızın bilgisine sunmak olarak söyleyebiliriz.

Bunun dışında doğal olarak bir muhalefet partisiyiz. Bu durumun sorumluluklarını yerine getirmek özellikle seçilmişlerin Bolumuz adına vermiş oldukları kararları yarar zarar ilişkisi doğrultusunda yönetimimizce analiz edip değerlendirmelerimizi ifade etmek.

Elbette siyaset ile uğraşanların hedefleri vardır. Bu işin doğasında vardır. Bizler kendimizi halkımıza ne kadar ifade edebilirsek ve onlardan da olumlu dönüşler alabilirsek Bolumuz adına, hizmet edebilme adına üzerimize düşen her türlü sorumluluğu alırız. Ancak bu görevleri bizden daha iyi yapabileceğine inandığımız Deva partisine gönül vermiş arkadaşlarımız olduğu takdirde, emeklerini de dikkate alarak onlara da destek olabiliriz. Bunu da bir fedakarlık olarak asla görmeyiz" şeklinde konuştu.

PARTİ ÇALIŞMALARINDA SON DURUM NE ?

İl yönetimini oluşturarak yetkisini alan Yetkin parti çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Yetkin, "Şu an başta merkez ilçe olmak üzere ilçe teşkilatlarının onayı ile uğraşmaktadır. Yakın tarihte onaylanacağını düşünüyoruz. Şu an her gün halkımız ile beraberiz. Özellikle sosyal medyayı etkin olarak kullanmaktayız. Bu ortamdan bize ulaşan herkes ile birebir görüşüyoruz. Parti yönetimimizi tanıtmak için ziyaret programımızı yaptık. Hava koşullarına bağlı olarak protokol sırasına göre ziyaretlerimize başlayacağız. Elbette önceliğimiz köy ve mahalle temsilcilerimizi belirlemek ,sandık müşahitlerini tespit edip eğitim süreçlerini tamamlamak" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI TANJU ÖZCAN'IN PERFORMANSINI DEĞERLENDİRDİ

'Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın performansını nasıl değerlendiriyorsunuz ?' sorusuna Yekin, "Sayın Tanju Özcan başarılı bir siyasetçi. Çalışkan bir belediye başkanı .Ancak siyasetteki başarısı bireysel becerisinin sonucuydu. Belediye yönetimine geçtiğinde ekibi ,kendi hızına yetişemedi diye düşünmekteyim. Bu açığı siyasi söylemlerdeki sertlikle, yerel sorunlar yerine genel sorunlara değinerek gündemi belirleme çabasında olduğunu düşünüyorum.

Geçici sığınmacılar konusunda söylemleri, halkın büyük bir kısmı tarafından olumlu karşılansa da Bağlı olduğu partisi dahil bir çok kesimin de tepkisini almakta .Geçici sığınmacılar meselesi gerçekten de şehrimizde de ülkemizde de vatandaşlarımızın en memnun olmadıkları meselelerin başında yer alıyor. Çözüm adına iktidar partisinin yaklaşımları da halkımız tarafından olumlu olarak kabul görülmemekte. Mesele sadece geçici sığınmacı olarak ülkemizde bulunan Suriye uyruklular değil. Iraklı, İranlı ve Afganistanlı başta olmak üzere ülke sığınmacı ülkesi gibi oldu. Bunların kamplarda değil şehirlerde vatandaşlarımızla iç içe olması ve doğal olarak kültürel farklılıklardan kaynaklı sorunlar sebebiyle normal toplum düzeninin bozulmasına sebebiyet vermiş haldedir.

Sorunu güvenlik sorunu olmaktan çıkarıp ırkçılığa varan bir durum alması, başta misafirperverliği ile bilinen bu ülke insanına yakışmamaktadır.

Belediyecilik anlamında verilen hizmetler geçmişte nasıl yürüyorsa aynı şekilde yürümektedir. Bu yönüyle başkan ve ekibinin bir artısı veya eksisi olmamıştır. Halkımız açısından bakıldığında mevcut sanayi sitesi ve yeni sanayi sitesinin akıbeti halen belirsizliğini korumaktadır. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18.madde uygulamalarından kaynaklı sorunlar çözüme kavuşmamıştır. Halen doğalgaz kullanımına başlamamış mahallelerimiz ve sokaklarımız vardır. Yeni yerleşim bölgelerinde halen alt yapı sorunları devam etmekte ve özellikle yeni açılan cadde ve sokaklarda yangın musluklarının yer almaması bu bölgede yaşanacak olası yangınlar ve bu yangınlara müdahale edilmesi anlamında olumsuz bir durumdur. Kentsel dönüşüm halen göz ardı edilmekte, özellikle eski yerleşim alanlarının bu yolla ıslahı gecikmektedir. Bu sorunların ve çözüm önerilerinin tartışılması gereken Belediye Meclisi sadece polemikler ve kavgaların olduğu bir arenaya dönüşmüş haldedir. Başkanımızın kalan görev süresinde başlıca bu sorunlara odaklanması ve seçim vaatlerini yerine getirmesi Bolu’da yaşayan herkes gibi bizimde beklentimizdir.

Bu anlamda, çözüm adına, Deva Partisi Kadroları olarak ,ister siyasi ister teknik destek olsun, her türlü desteği vermeye her zaman hazırız" şeklinde cevap verdi.

BOLU SİYASETİNDE BOŞLUK VAR

Bolu siyasetinde şu an bir boşluk olduğu söylemlerine 'Kesinlikle katılıyorum' diye cevap veren Yetkin, "Vatandaşımız özellikle mevcut siyasi üsluptan çok şikayetçi. Şehrin Bolu Halkının çoğunluğunun oyunu alarak seçilmiş belediye başkanından “malum zat!” ifadesi ile bahsetmek son derece çirkin ve itici olarak bulunmakta. Halktan kopuk siyaset yürüten iktidar partisi bunun dahi farkında değil maalesef. Eleştiri getirmeyi hakaret etmek olarak anlayan bir siyasi anlayışa sahipler. Bu durum zaten ötekileştirme siyasetinden şikayetçi olan aziz halkımızda aşırı antipati oluşturmakta. Bu konuda yerel bir saha çalışması yaptırsalar bu gerçekleri teknik olarak da görecekler .Ancak maalesef güç zehirlenmesi içinde olduklarından bu konulara eğilmekten çok uzaklar. Halkın içinde değil şömine fonlu koltuklarda stüdyolarda siyaset yürütüyorlar maalesef. Son yaşanan ekonomik kriz ve aşırı artan fiyatlar sebebiyle halkımızla karşı karşıya gelmekten çekiniyorlar. En son esnaf ziyaretleri esnasında bazı esnaflar tarafından yuhalanmaları aşırı demoralize etmiş olmalı ki cenazeler dışında halkımızla bir araya gelmekten çekinmekteler.

Son zamlardan sonra elektrik ve doğal gaz faturaları fahiş fiyatlara ulaşınca halkımızın tepkisinin daha fazla olacağını bildikleri için mümkün olduğunca parti binasından çıkmamayı tercih ediyorlar.

Muhalefet partilerini de sahada göremiyoruz. CHP kadın kolları çalışma yürütüyor. Ancak il ve ilçe yöneticileri ile saha da hiç karşılaşmadık. Halkımıza sorduğumuzda çoğu ilçe başkanlarını hiç tanımıyor.

Açık konuşmak gerekirse mevcut durum bizim büyümemizde aşırı imkan sağlıyor. Partimiz açısından bakıldığında avantajlı olduğumuzu söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK SÜRPRİZİ DEVA PARTİSİ YAPACAK

Sahada vatandaşlardan büyük bir teveccüh gördüklerini ifade eden Başkan N.Gürkan Yetkin, "Gittiğimiz her yerde vatandaşlarımızın genel başkanımız hakkında olumlu düşünceleri ve destekleri bizlere güç veriyor. Seçimler ister zamanında yapılsın isterlerse baskın erken seçim olsun bu seçimlerde en büyük sürprizi Deva Partisi yapacaktır. Bunu süreç içerisinde herkes görecek. Açıkçası şu an tüm görüşmelerimizde bizler, konuşan anlatan değil, daha çok dinleyen taraf oluyoruz. Özellikle gençlerimiz harika. Onları gördükçe ,görüşlerini ve fikirlerini dinledikçe geleceğe olan umudum daha da arttı diyebilirim. Çok cesurlar ve çok donanımlılar. Gençler harika! Onlar kararlarını çoktan vermişler .Gençler genel başkanımızı kendilerine yakın buluyor ve seviyorlar. Genel başkanımızın tecrübesine ve bilgisine güvenleri tam!

Bizim merkezi bir siyaset yürütmemiz her fikre her düşünceye saygımız her fikirden her düşünceden arkadaşlarımızın kadrolarımızda da yer alması vatandaşlarımız tarafından olumlu karşılanıyor. Sadece Bolu’da değil Tüm Türkiye’de durum aynı. Kimseyi ötekileştirmiyor aksine herkesi kucaklayan bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. Dertler belli! DEVAsı da belli! Sloganıyla her geçen an ,damla damla büyüyoruz." dedi.

1 yorum yapılmış

  • İbrahim basar29 Ocak 2022 - 19:31
    Sayın başkan , Ali Babacan ın iyi özelliklerinden bahsederken,bir özeleştiri yapıp ali babacan ak parti üyesi iken hem ak partiden cumhurbaşkanlığı için RTE ye ,hemen arkasından chp ye gidip ben sizin adayınızı destekliyorum demesi ve bu durumun açık bir şekilde ifşa olmasından da bahsetseydiniz.Bence bu olay ali babacanı siyasi bir enkaz haline getirmiştir.Hiçde onu dev aynasında gösterip cilalamayın.Ali Babacan ın potansiyeli 0,01 dir.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.