Covid-19 salgını döneminde hamilelik.. Neler biliyoruz

Covid-19 salgını döneminde hamilelik.. Neler biliyoruz
21 Kasım 2020

Bolu Özel Çağsu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kemik, pandemi döneminde hamile kadınların daha stresli bir dönem geçirdiklerini ve hastaneye gelmekten çekinmeleri nedeniyle bazı hastaların bebeklerini kaybettiklerini açıkladı.

Özel Haber:  Ayşe TAVAŞ

Koronavirüs nedeniyle hamile kadınların hastaneye gelmekten çekinmeleri nedeniyle sağlık kontrollerini aksattıklarını vurgulayan Kemik, “İlk sürecin başlamasıyla  2-3 ay boyunca evden çıkmayıp sonrasında muayeneye gelerek bebeğini kaybettiğini anlamadan düşükle sonuçlanan hasta grubu oldu. Hamilelerin bu süreçte şekeri ve tansiyonu çıkabilir. Bu durumlar hamileler için risk taşıyor. Bu nedenle bebeğin gelişim sürecinde gerilik olabiliyor. Bizim önerimiz acil bir sıkıntısı olmadığı sürece ilk 20 hafta içerisinde olması gereken rutin tarama testlerinin olduğu zamanlarda ayda bir ya da en geç iki ayda bir 20. haftadan sonra da yine ayda bir takiplerini ihmal etmemeleri gerekir. Bunun dışında ciddi sıkıntı yaşanmadığı sürece hastaneye gelmelerini  önermiyorum.” dedi.

“Gebelerin virüse yakalanma riskleri daha yüksek”

Gebelik döneminde koronavirüse yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirten Kemik, şunları söyledi:

“Koronavirüs sürecinin ilk ortaya çıktığı zamanlarda hamilelerin virüse yakalanmadığı bebeğe virüsün geçmediği söylenmiştir. Ancak Haziran ayından sonraki süreçteki vakalar ve araştırmalar durumun bu şekilde olmadığını gösterir.  Normal şartlarda gebelik süreci bağışıklık sisteminin en aza düştüğü akciğer kapasitesinin daraldığı bir süreçtir. Bu yüzden gribal enfeksiyonlara yakalanma riski yüksektir. Koronavirüs, göğüs hastalıkları pnömoni tipi denilen enfeksiyonların grubuna girdiği için gebelikte virüse yakalanma riski yüksektir. Gebe birey bu süreci daha ağır yaşar.”

“Hamileler mümkünse evden çıkmasın”

Gebelerin makse, mesafe ve hijyen şartlarına kesinlikle uyması gerektiğinin altını çizen Kemik, “Temas edilebilecek yerlere direk temas yerine eldivenle temas edilmelidir. Kesinlikle maske kullanımı olmalıdır. Hamilelerin gerekmedikçe kalabalık ortamlara girmemesi gerekir İmkanları varsa virüs döneminde evden çıkmasınlar. “ diye konuştu.

“Anne sütünden bebeğe virüs geçer mi?”

Anne sütünden bebeğe direkt enfeksiyon geçmediğini anlatan Kemik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Emzirme sırasında ya da sağım sırasında annenin gerekli olan önlemleri almaması sonucunda virüs geçebilir. Tedbir amaçlı koronavirüsüne yakalanan hamile bireye 14 güne kadar anne bebeği ayıran bazı çalışmalar yapıldı. Bu durum anneyle bebeğin bağını zayıflatabileceği için sonraki süreçte iyi bir izolasyon sağlandıktan sonra bebeğe süt verilmesinin devam edilebileceği söylendi. Bu durum testin pozitif çıkıp basit şekilde geçiren anneler için söz konusu. Viral yükü fazla yoğun bakım şartları oluşturabilecek kadar riskli durumdaysa anne bebek ayrılmalıdır.”

Koronavirüs pandemisinde gebe kalmak mantıklı mı?

Pandemi esnasında gebe kalmak kişisel bir tercihtir. Bu dönemde gebe kalmak isteyenler covid bulaştığı takdirde gelişebilecek gebelik komplikasyonlarını, gebelik takibi için hastane ve doktor muayenelerine gitmek gerekeceğini, sağlık personeliyle sık görüşmeye bağlı riskin artabileceği, özellikle komplike gebeliklerde bunun mecburi olabileceğini bilmelidir. Ancak yaşı ileri olan, yumurtalık rezervi düşük hastalarda gebeliği ertelemek uygun olmayacağı için tüm riskler göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.

Doğuma katılacak hasta yakınları nelere dikkat etmelidir?

Normalde tüm hastanelerde coronavirüs nedeniyle ziyaretçi yasağı uygulanmaktadır. Ancak doğum yapacak olan gebeler tek kişilik odalarda takip ediliyorsa yanlarında 1 kişi olacak şekilde bu yasaktan istisna tutulmuşlardır.

Doğuma eşlik edecek kişilerin hastane ve pandemi kurallarına harfiyen uymaları gerekmektedir. Son 2 hafta içerisinde korona semptomlarına benzer bulguları olanlar ve şüpheli semptomları olanlar kesinlikle hastaneye gelmemelidir. Bu hem doğum yapacak kişinin hem de diğer anne ve bebeklerin enfekte olmaması için çok önemlidir.  Hastanede yatan pek çok hasta ve personel olduğunu akıldan çıkarmamak gerekir. Hastaya refakat edecek kişilerin yatıştan önceki iki haftalık süreçte kendilerini olabildiğince izole etmeleri bu anlamda uygun olur.

Doğuma eşlik edecek kişinin diğer hastalarla veya hasta yakınlarıyla yakın temasta bulunması, sohbet etmesi enfeksiyonun hastalar arasında yayılması açısından son derece riskli davranışlardır.

Doğum olayı hem gebeler hem de yakınları için stresli bir durumdur ancak pandemi koşullarında kurallara uyarak ve anlayışlı davranarak zaten riskli ve zor şartlarda görevini yapmaya çalışan sağlık personeline yardımcı olmanız çok değerlidir.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.