Buğday’da sevindirici haber

Buğday’da sevindirici haber
22 Temmuz 2020

TARIM ve Orman Bakanlığına bağlı, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ıslah edilen altı çeşit, Alada, Acar, Adalı, Altuğ, Kaynarca ve Nusrat isimleri verilen Yerli ve Milli buğday çeşitleri köylünün yüzünü güldürecek. Yerli ve Milli Buğday tohumlarının, Bolu’nun Yakabayat, Köprücüler ve Yeni akçakavak köylerinde bu yıl deneme üretimleri yapıldı ve çok başarılı sonuçlar elde edildi.

HABER / FOTOĞRAF : Hamza Canbaş

06.11.2019 tarihinde yapılan ekimleri yapılan yerli ve milli Buğdaylarımızın, ekiminden hasatına kadar geçen sürede İl Tarım Müdürlüğü ekipleri tohumların tarla kontrollerini, ekim, bakım, ilaçlama, gübreleme vs gibi çalışmalarını titizlikle yürüttü. Çalışmaların sonunda da köylülerle birlikte düzenlenen “Tarla Günü”nde katılımcılara Yerli ve Milli Buğdaylarımız tanıtıldı.

İl Tarım Müdür Vekili Hasan Taş, Yerli ve Milli Buğday Çeşit Demonstrasyonu çalışmaları sonucunda tahminlerinden daha fazla verim elde ettiklerini açıkladı. Bolu’nun buğday üretiminde Türkiye’de 51. Sırada olduğunu ve Bolu’daki tarım alanlarının yüzde 40’ında buğday üretimi yapıldığını anlatan Hasan Taş, yurt dışında ithal edilen buğday tohumlarından ortalama 25 kg tohuma karşılık 290 kg üretim aldıklarını, ancak Bolu’da sürdürdükleri Demonstrasyon çalışmaları neticesinde yerli tohumlarımızdan 900 kilograma kadar ürün aldıklarını söyledi. Hasan Taş, “İlimizde örnekleme yöntemi ile yapılan verim tahmininde verim değerlerimiz dekar 19 kilogram tohuma karşılık dekar başına 804 – 1195 kilogram olarak ölçülmüştür”dedi.

Tarla Gününde çiftçileri yalnız bırakmayan Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, ülkemizin tohum nedeniyle yurtdışına milyonlarca dolar ödediğini, en kısa sürede Yerli ve Milli tohumlarımıza dönmememiz gerektiğini belirtti. Hakkı Fidan, “Bizim Yerli ve Milli tohumlarımız hem çok daha kaliteli, hem de çok daha verimli. Sakarya Mısır Araştırma Enstitümüze tohum çeşitliliğimizi geliştirdiği için teşekkür ediyorum. Türk üreticiler olarak kendi topraklarımızda kendi Milli ve Yerli tohumlarımızı kullandığımız sürece ülkemizin kalkınmasına çok büyük katkı sağlamış oluruz. Bu şekilde yurt dışına döviz çıkışını önlemiş olacağız. İlgililerin verdiği sonuçlarda köylümüze dört kat fazla kazandıracak gibi görülüyor. Yerli ve Milli Buğdaylarımız sayesinde artık üretici köylümüz emeğinin karşılığını alacak ve yüzü gülecek. Ayrıca emeği geçenleri kutluyorum” dedi.

Öte yandan, Yakabayat köyünde düzenlenen Tarla Gününe, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İsa Özcan, Ak Parti İlçe Başkanı Kazım Konak ve köylüler katıldı.

Öte yandan, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü üerttiği tohumların verimlilik değerlerini ise şu şekilde açıkladı.

Acar: 600-900 kg/da.

Adalı: 700-950 kg/da.

Alada: 500/950 kg/da.

Altuğ: 500/850 kg/da.

Kaynarca: 500/850 kg/da.

Nusrat: 400/950 kg/da.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.