Bolu birinci oldu

Bolu birinci oldu
19 Şubat 2021

Destek Patent tarafından derlenen TÜRKPATENT’in 2020 yılına ait verilerine göre, en çok coğrafi işaret tescili gıda alanında alınırken, en çok tescil alan birinci il Bolu olurken, ikinciliği Adana ve Gaziantep illeri paylaştı.

Coğrafi İşaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bölgesi ya da ülkesi ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Bu işaret hem bölge insanının emeğine hem de tanıtımına ve imajına değer katıyor.

Destek Patent tarafından TÜRKPATENT’in 2020 yılı verilerine göre hazırlanan analize göre, Türkiye’de coğrafi işaret başvuruları 2019 yılında 202 iken 2020 yılında bu sayı 477’ye yükseldi. Başvuruların yüzde doksanı gıda üzerine yapılırken, tescil edilen coğrafi işaretlerin de aynı şekilde gıda ile ilgili olduğu görülüyor. Baldan meyve sebzeye, zeytinyağından çorba ve tatlılara kadar uzayan listede 2020’de 164 yeni coğrafi işaret tescillenerek toplam tescilli coğrafi işaret sayısı 633’e yükseldi.

Avrupa Birliği nezdinde de Antep baklavası, Aydın inciri, Aydın kestanesi, Malatya kayısısı ve Milas zeytinyağı olmak üzere 5 tescilli coğrafi işaretimiz bulunuyor.

Birinci Bolu oldu

2020 yılı verilere göre, en çok coğrafi işaret tescili alan ilk üç il arasında, 13 adet tescil ile Bolu ilk sırada yer alırken, Gaziantep ve Adana 12 adet coğrafi işaret tescili ile ikinci sırayı paylaşıyor. Aydın ise 9 coğrafi işaret tescili ile üçüncü sırada yer alıyor. İllerin başvurularının neredeyse tamamı yöresel yemekler, meyve sebzelerden oluşuyor.

Bolu’nun Çivril Fasulyesi, Fındık Şekeri, Patatesli Ekmeği, Gaziantep’in Nohut Dürümü, Sarımsak Kebabı, Adana’nın Bici Bicisi, Halka Tatlısı listede en çok dikkat çekenler arasında.

2020 yılında Bolu’nun 9 coğrafi işaretli ürününün başvurusunu yapan Bolu Ticaret ve Sanayi Odası.

1 yorum yapılmış

  • nihat ulupınar22 Şubat 2021 - 12:23
    Türker Başkan'a tebrikler. Üyelerin parasıyla türk patent kurumuna başvuru yapmayı başarabilmiş. Harika. Çok büyük bir eksikliğimizdi. Şimdi çiftli düşünsün paraları nerede saklayacağını.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.