Başkan Altındal 'Salgında afette her zaman vatandaşın yanındayız'

Başkan Altındal 'Salgında afette her zaman vatandaşın yanındayız'
27 Aralık 2020

Bolu Manavlar ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Altındal, pandemi döneminde Bolu’da  faaliyet yürüten pazarcı ve manavcıların durumunu ve beklentilerine dair Bolu Gazetesine özel  açıklamalarda bulundu.

Özel Haber: Ayşe Tavaş

Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını Türkiye’de 11 Mart 2020 tarihinde etkisini göstermeye başladı. Koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen sektörlerin başında ise pazarcı ve manavcılar geliyor. Bolu’da pandemi salgınından olumsuz etkilenen pazarcı ve manavcılar hakkında bilgi veren Bolu Manavlar ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Altındal, “Bolu Manavlar ve Pazarlar Odası 25 sene önce Bolu’da kuruldu. Ben 7 senedir başkanlık görevini yürütmekteyim. Biz yönetim olarak göreve başladığımız süreçten itibaren esnafımızdan aldığımız kuvvetle iyi çalışmalar yürüttük. Bizden önceki yönetimin çalışmalarına nazaran odayı aktifleştirdik diyebiliriz. Şuan ülke olarak zor süreçten geçmekteyiz. Pandemi salgınından ilimizde ve ülkemizde olumsuz şekilde etkilenmeyen tek bir sektör yok. Pandemiden önce de pazarcılar ve manavcıların sıkıntıları vardı. Biz yönetim olarak bu sıkıntılara her zaman çözüm bulmaya çalıştık ve çözdük. Pandemi salgını başladıktan sonra ise sıkıntılarımız arttı. Ancak Pazar sektöründe Bolu’da dükkan kapatmak zorunda kalan esnafımız olmadı.  Bu süreçte diğer sektörlere nazaran çalışmalarımızı kesintisiz devam etti.Tabi eskisi gibi işlerimiz çok iyi durumda değil. Hem pandemi hem de kış ayına girişimiz bizim sektörü olumsuz etkiledi. Kış mevsiminde çıkan ürünlerimizin çeşitliliği azaldı. Pandemiden dolayı vatandaşlar eskisi gibi pazar yerlerine gelemiyor. Bu yüzden pazarcılar mağdur. Bu salgın son bulmadan  pazar yerlerinin eskisi gibi olma şansı yok. Bizim görevimiz esnaflarımızın ve vatandaşlarımızın bu süreci en az zararla atlatmasını sağlamaktır” sözlerine yer verdi.

“Başkan Özcan bizim sıkıntılarımıza duyarsız kalmadı”

Pandemi döneminde pazarcıların yaşadığı mağduriyeti gidermek için yönetim olarak çalışma yürüttüklerini  söyleyen Altındal, “Pazarcılar ve manavcılar olarak belediyenin kiracısıyız. Bu zor süreçte yaşadığımız sıkıntıları Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’a bildirdik gerekli başvuruları yaptık. Başkan Tanju Özcan bizim sıkıntılarımızı duyarsız kalmadı. Geçtiğimiz günlerde Meclis Plan Bütçe Komisyonu tarafından getirilen teklif ile belediye kiracılarının kiralarında Aralık, Ocak-Şubat ve Mart aylarını kapsayan 4 aylık dönemde yüzde 50 indirim yapılması kararlaştırıldı. Belediye Başkanımız Tanju Özcan ve Meclis Üyelerine esnafımız adına teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

“Hibe Kira desteği yetersiz ama halimize şükrediyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı pandemi destek paketi kapsamamında, kira desteği ve 1000 TL hibe ödemesi ile ilgili ve bunlardan kimlerin nasıl faydalanacağı bilgisini veren Mustafa Altındal, “Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz gün özellikle kısıtlamalara tabi olan işletmelerde 3 ay boyunca biner TL destek, işyeri kira olan ancak henüz netleşmeyen büyükşehirlerde 750, bizim gibi illerde 500 TL kira desteği verileceğini açıkladı. Bunlara ek olarak KDV indirimlerinin ve icra takiplerinin 1 Haziran’a kadar uzatıldığını açıkladı. Devletimiz esnaf ve pazarcıların sorun ve sıkıntısının farkına ciddi olarak varıp, bu kesimin ayakta kalması için ne yapılabilir düşüncesi olumlu bir düşünce olarak bakıyoruz. Tüm pazarcılarımız bu destekten yararlanabilecek. Biz bunun için Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Hibe kira desteği olsun diğer destekler olsun pazarcı esnafımızın giderleri için yetersiz ancak diğer sektörlerin sıkıntılarına baktığımızda biz halimize şükrediyoruz” şeklinde konuştu.

“Salgında afette her zaman vatandaşın yanındayız”

Bolu Pazarlar ve Manavcılar Odası olarak her zaman vatandaşın yanında olduklarını vurgulayan Altındal, Bolu’da pandemi sürecinde, sokağa çıkamayan 65 yaş ve üstü vatandaşlar için her mahallede belirli manav belirleyerek ücretsiz meyve ve sebze hizmeti verdiklerini aynı şekilde karantinaya giren vatandaşlar içinde bu faaliyeti yürüttüklerini belirtti. Altındal, “Siz evden çıkmayın biz size getiririz dedik. Onların dualarını aldıysak ne mutlu bize. Salgından önce de ihtiyaç sahibi vatandaşalar için ücretsiz meyve ve sebze tezgahı kurduk. Geçtiğimiz aylarda ilimize bağlı Kuzfındık köyünde meydana gelen yangın felaketinin ardından köylümüze meyve sebze dağıttık. İzmir Seferihisar’da meydana gelen deprem sonrası depremzedelerimize meyve sebze gönderdik. Biz salgında da afette de her zaman vatandaşımızın yanındayız” dedi.

“Semt Pazarımızda her türlü önlemi alıyoruz”

Koronavirüsle mücadele kapsamında vatandaşların sağlığı için her türlü önlemi aldıklarını belirten Altındal, “Bolu Belediyesine bağlı ekiplerce pazar yerleri temizlenerek dezenfekte ediliyor. Sosyal mesafe 1,5 metre olacak şekilde tezgah yerlerini belirliyoruz. Pazarcılara eldiven dezenfektan ve maskeleri düzenli şekilde tedarik ediyoruz. Sebze, meyve, temizlik ve  hijyen malzemeleri dışında başka tezgah açılmasına izin vermiyoruz. Vatandaşlara meyve ve sebzeye dokunulmaması noktasında pazarcılarımız uyarıyor. Vatandaşlar elle değil göz temasıyla meyve sebzelerini seçiyor. Pazarcılar vatandaşın gözle seçtiği ürünleri paketleyip veriyor. Pazar kalabalık olduğunda ana kapıları kapatıyoruz. Kalabalık azaldığında kapıları tekrar açıyoruz. Ayrıca pazar girişinde vatandaşlara maske dağıtılarak, temassız ateş ölçer cihazıyla ateşlerini kontrol etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.